İş Hayatında Yeni Trend: Pomodoro Tekniği

Kişilerin odaklanma sorunu çocukluklarından ve okul yıllarından itibaren gözlemlenir. İş hayatında yer alan bir çalışanın odaklanma sorunu yaşıyor olması başına gelebilecek en kötü şeylerden biridir.

İş yerinde konsantrasyon sorunu yaşayanlar artık pomodoro tekniğinden yararlanıyorlar. Hayatın her alanında odaklanma, dikkat eksikliği, adaptasyon zorluğu gibi sorunlar yaşayanlara çözüm olan bu teknik, günümüz iş yaşamının yeni trendleri arasında yer alıyor.

Uzmanlar tarafından Pomodoro tekniği üzerine yapılan araştırmalara göre, tekniği kullanan ve kullanmayan insanların verimlilik düzeylerinde yüzde 64 oranında artış olduğu görülüyor. Pek çok danışman, psikolog ve uzman dahilinde yürütülen araştırma çerçevesine göre teknik bir tek iş yaşamı için değil özel yaşam içerisinde de kullanılabiliyor.

Pomodoro Nedir?

Henüz pomodoro adını duymamış olanlar için belirtmek gerekirse kelime anlamı bakımından İtalyanca’da domates demektir. Pomodoro adı domates şekline sahip bir mutfak zamanlayıcısından gelmektedir. Mutfak zamanlayıcısı baz alınmış ve daha sonra geliştirilerek iş hayatının çalışma teknikleri arasında yer almıştır.

Pomodoroyu bir mutfak zamanlayıcısından çalışma tekniğine taşıyan kişi ise Yazılım Uzmanı olan Francesco Cirillo’dur. Cirillo bu konu hakkında kitapta yazmıştır. Kitap içeriğinde tekniğin nasıl kullanılması gerektiği, tekniğin temel amacı, odak seviyesinin bu teknikle nasıl arttırılacağına dair açıklamalar yer almaktadır. Cirillo tekniğin temel amacı olarak daha verimli çalışmayı ve odaklanmayı sağlaması olarak belirtmektedir.

Pomodoro Tekniği Nasıl Uygulanır?

Uygulaması son derece kolay olan Pomodoro tekniği için çalışanların bir zamanlayıcıya, kaleme ve kağıda ihtiyacı vardır. Kağıda gün içinde yapılması gereken tüm işler önem ve öncelik sırasına göre yazılır ve ardından yazılan her işin karşısına tahmini ne kadar sürede bitebileceği de belirtilir.

Tekniğe göre 1 pomodoro, 25 dakika olarak kabul edilmektedir. Listede yazan her işe başlanmadan önce zamanlayıcı 25 dakikaya ayarlanır. Çalışan kişi bu süre içinde sadece yapacağı işe odaklanır. Başka hiçbir işle ilgilenmez ve işin başından da kalkmaz. Ancak bunu başaramayan, işi bölenler 25 dakikayı yeniden başlatmak zorunda kalır.

25 dakikanın sonunda işini bitirenler mutlaka 5 dakika mola vermektedr. Pomodoro tekniğinin kurallarından biri bu molanın mutlaka verilmesidir. Ara vermeden diğer işe başlamak tekniğin amacından şaşması anlamına gelmektedir. Bu şekilde listedeki dçrt işi tamamlayan yani toplamda 100 dakika çalışan kişiler 15 – 20 dakikalık uzun bir mola vermek zorunda kalmaktadır. Bu ödül molasından sonra aynı rutinle yeniden işlerinin başına dönerler. Ödül molası içerisinde personel istediğini yapmakta özgürdür.

O gün için listelenen işler belirtilen süreden erken biterse çalışanlara işlerin üzerinden geçmeleri, gün boyunca odaklanarak çalışmış olmalarını pekiştirmeleri öneriliyor. Tam tersi olarak süre dahilinde işlerin yetişmediğinde ise acil olmayan işlerin mutlaka ertesi güne bırakılması gerekiyor.

Pomodoro tekniğinde sembolik olarak belirlenen 25 dakikanın işlerin bitirilme süresine göre değiştirilebileceği, kısaltılıp uzatılabileceği, esas amacın aradaki molalar için işe tam odaklanarak yetiştirmek olduğu belirtiliyor.