İş Mülakatı Sırasında Şirkete Sormanız Gereken 7 Soru

Bir iş yerine başvuru yaptınız ve mülakata çağrıldınız. Sizlere sorular soruldu… Sizlerin de şirketi tanımak adına sormanız gereken bazı sorular olmalıdır. Mutsuz ya da huzursuz olmadan verimli, etkin ve etkili bir şekilde çalışabileceğiniz bir yerde olmak istiyorsanız mutlaka bu soruların cevaplarını öğrenmelisiniz. İşte o sorular!

Neler Sormanız Gerektiğini Biliyor Musunuz?

İşe alınmadan önce çalıştığınız kuruma mutlaka bu soruyu sormalısınız. Şirket başarısını sürdüren kişilere bir destek ya da eğitim programı sunuyor mu? Bu imkanlar neler ve nasıl faydalanılıyor? Başarısını sürdüren kişilere maaş primi veriliyor mu ya da takdir ediliyor mu? Bu kişi için ofiste bir kutlama yapılıyor mu? Aynı çalışma ortamını paylaşacağınız kişiler arasında, etkili bir iletişimin gerçekleşmesi gerekiyor. Hızlı ve düzenli bir şekilde iletişim kurmak, iş hayatınızdaki başarısızlıkları önlemektedir.

Eğer şirket çalışanlarının dahil olduğu bir Whatsapp ya da Skype grubu varsa ve bu grup üzerinden konuşmalar seri ve düzenli bir şekilde gerçekleşiyorsa, kurum içerisi iletişimin iyi olduğunu fark edebilirsiniz. Motivasyon, iş ortamında oldukça önemli bir kavramdır. Başarısızlık, kriz ya da stres anında çalışana şirket tarafından nasıl bir motivasyon uygulandığını mutlaka sorup, öğrenmelisiniz. Daha iyi bir çalışan olmak için patronunuzun yapacağı teşvikler, destekler ve motivasyonlar oldukça önemli ve hassas bir konudur. Eğer kişisel değerleriniz ve şirket değerleri arasında bir uyumsuzluk söz konusuysa, çalışma ortamınızda başarısızlık söz konusu olacaktır. Kişisel değerlerinizle uyumlu bir iş yerinde çalışmak, size saygı gösterildiğinin de bir işaretidir. Bu nedenle çalışma kültürünüze ve kendi kültürünüze uymayan bir yerde çalışmadan önce mutlaka bu sorunun cevabını öğrenin. Bu soru özellikle özel sektörde çalışan kişilerin en çok merak ettiği sorulardan birisi. Fakat birçok kişi iş başvurusunda bu soruyu sormaktan çekinmektedir.

Patronunuzun size soru sormaya hakkı olduğu kadar, sizin de onlara soru sorma hakkınızın olduğunu unutmayın. Adaletsiz bir ücretlendirme söz konusuysa, o şirketten uzak durmanız en doğal hakkınızdır. Başka bir iş yerinden geldiğinizi varsayın… Sizlere sunulan yan haklar sizi tatmin ediyor mu? Örneğin, yemek molasının 30 dakika olması sizin için yeterli mi? İzin günleriniz yeterli mi? İzin kullanmanız da bir problem söz konusu oluyor mu? Tüm bunları öğrenmek, iş yerini tanımanız için birebirdir. Çok başarılı bir projenin ardından ya da şirkete sunmuş olduğunuz katkıdan sonra, şirket tarafından ödüllendirilecek misiniz? Bu sorunun cevabı evet ise, patronunuz çalışanlarını önemsiyor demektir. Ödül sisteminin olması aynı zamanda çalışanları iş konusunda oldukça motive eden bir sistemdir. Örneğin her ay en fazla satış yapan kişiye iki kişilik sinema bileti hediyesi veriliyorsa, bu sizin çalışma arzunuzu tetikleyecektir.