İş Performansıyla İlgili Banka Mülakat Soruları!

Banka mülakatlarında adayları ölçmek ve değerlendirmek amacıyla sorulan mülakat soruları içerisinde, iş performansıyla ilgili sorular da bulunmaktadır. Bu sorular, belirleyici ve tuzak sorulardır. Bu sorular, adayların iş performansında üstlenebilecekleri riskleri, karar verme biçimlerini, iş yaşamındaki aktif durumlarını ve takım çalışmasındaki konumlarını belirlemek ve ölçmek amacıyla sorulmaktadır. Bu sorular, iş görüşmelerinde yer alan adayların işe alınıp alınmayacağını belirleyen önemli sorulardır. Bu nedenle cevap verirken zekice davranılmalı, etkili bir cevap verilmelidir. Bu soruları mülakata gitmeden önce tıpkı iş görüşmesindeymişsiniz gibi kendinize sorup, alıştırma yaparak mülakata hazırlanmanız sizler için oldukça faydalı olacaktır.

Bu Sorulara Dikkat!

İK uzmanı tarafından iş performansıyla ilgili olarak sizlere “Çalıştığınız eski şirketlerde en çok ne gibi sorunlar sizi zorladı? İş hayatınızda yapmaktan vazgeçtiğiniz en kötü şey nedir?” şeklinde sorulabilmektedir. Tuzak sorular olarak da bilinen bu sorular içerisinde, “Yapılan hangi yanlış sizi daha çok kızdırır? Yerimde siz olsanız şu an bu görüşmeyi nasıl değerlendirirdiniz?” soruları da bulunmaktadır. “Kendi performansınızın değerlendirmesini nasıl yaparsınız? Son işinizde terfi aldınız mı? Alamadıysanız neden alamadığınızı düşünüyorsunuz?” şeklinde de sorulabilmektedir. “Başarı sizce ne demek? Zor bir projeyi yönetme konusunda kendinize özel stratejileriniz var mı?” şeklinde çalışma yaşamına dair kavramlarınız ölçülmek istenebilir. “İş yükünüz ağır olduğunu düşündüğünüzde bununla nasıl başa çıkarsınız? Ne gibi çözümler üretirsiniz?” şeklinde de problem çözme performansınızı ölçmek amacıyla sorulabilmektedir.

Bankaların İş Performansı ile İlgili Mülakat Soruları

İşe alım sürecinde adaylara sorulan iş performansı soruları, adayların görevlerine başladıktan sonraki süreçteki davranış ve tutumlarını önceden ölçmek adına belirlemeyi sağlamaktadır. Bir nevi adayların işe alım sonrasında gösterecekleri katkıyı ve performansı belirlemek amacıyla sorulmaktadır. Bu sorular mülakat aşamasını belirleyici sorulardan da oluşmaktadır. Dolayısıyla adayların verecekleri cevap konusunda dikkatli olması gerekir.

Aşağıdaki listede bankalar tarafından en sık sorulan iş performansı ile ilgili mülakat soruları yer almaktadır. Adaylar bu soruları mülakat öncesinde incelemeli ve kendilerini sınamalıdır. Lakin hiçbir şekilde ezber yapılmaması gerekir. Ezber yapmanız, yetkili tarafından istenen cevabı vereceğiniz anlamına gelmez. Üstelik kendinizi tam anlamıyla ifade etmenizi de engelleyebilir.

  • Çalıştığınız eski şirketlerde en çok ne gibi sorunlar sizi zorladı?
  • İş hayatınızda yapmaktan vazgeçtiğiniz en kötü şey nedir?
  • İş konusunda yapılan hangi yanlış sizi en çok kızdırır?
  • Eğer benim yerimde siz olsanız şu an bu görüşmeyi nasıl değerlendirirdiniz?
  • Kendi performansınızın değerlendirmesini nasıl yaparsınız?
  • En son ne zaman çok kızdınız? Sebebi neydi?
  • Son işinizde terfi aldınız mı? Alamadıysanız neden alamadığınızı düşünüyorsunuz?
  • Başarı sizce ne demek?
  • Zor bir projeyi yönetme konusunda kendinize özel stratejileriniz var mı?
  • İş yükünüz ağır olduğunu düşündüğünüzde bununla nasıl başa çıkarsınız? Ne gibi çözümler üretirsiniz?

Adayların Sorabileceği Banka İş Performansı ile İlgili Sorular

Bu sorular ile karşılaştığınızda vereceğiniz cevapta samimi ve dürüst olmanız gerekir. Gereksiz cümleler sarf etmemeli, kısa ve net cevaplar vererek soruları yanıtlamalısınız. Bu durumu ters açıdan da düşünmek gerekir. Yani karşınıza bu tip sorular mutlaka gelecektir fakat sizin de yetkiliye sormanız gereken iş performansı soruları mutlaka olmalıdır. Mülakat görüşmesinin sonunda yetkililer “Bana sormak istediğiniz bir soru var mı?” diye sorduğunda hazırlıksız yakalanmanız ya da “Bir sorum yok” demeniz profesyonel karşılanmayacaktır. Dolayısıyla adaylar da mutlaka mülakat aşamasında yetkililere iş performansıyla ilgili sorular sormalıdır. Adayların sorabileceği sorular ise şu şekilde listelenebilir:

  • Şirkette sıradan bir gün nasıl geçer?
  • Ele alınması gereken ve derecelendirdiğimizde önceliği olan projeniz hangisidir?
  • Üzerinde çalışacağım projelerin örneklerini gösterebilme imkanınız var mı?
  • İdeal bir adayda aradığınız iş performansını tam olarak nasıl tanımlayabilirsiniz?
  • Bu pozisyonda gerçekten başarılı olabilmek için bir çalışanın sahip olması gereken özellikler nelerdir?
  • Ekipte eksik olduğunu düşündüğünüz beceriler var mı? Varsa bu beceriler nelerdir?
  • Bu pozisyonda çalıştığım takdirde karşıma çıkabilecek en büyük sorun ya da engel nedir?