İş Planı Neden Hazırlanır? İş Planı Hazırlamanın Püf Noktaları!

Bir işi yapmadan önce iş planı hazırlamak, iş hayatında etle tırnak gibi görülmelidir. Hazırlayacağınız sunumun, projenin ya da işinizin başarılı bir şekilde ilerlemesini ve karar verme süreçlerinde ayrıntıları görebilmeyi, fırsat ve tehditleri daha kısa sürede tespit edebilmeyi, güçlü ve zayıf yönlerinizi bilerek kariyer basamaklarını hızlı bir şekilde ilerlemek stiyorsanız iş planı yapmanız şarttır!

Çalışma hayatındaki düzeni belirlemenizi sağlayan iş planı, hem çalışma hem de özel yaşantı için oldukça önemlidir. Enerjinizi doğru bir şekilde kullanmanızı sağlar. Doğru bir iş planı hazırlamak, etkili ve verimli olmanıza da yardımcı olur. Maliyetlerinizin de azalmasına destek olur. Enerjinizi ve kaynaklarınızı daha verimli bir şekilde kullanmanız, yapacağınız harcamaları azaltacaktır. Hata telafi ederken katlanacağınız maliyetlerin yerini, birikim alacaktır.

İş planı hazırlarken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar mevcuttur. Çalışmalarınızın başarılı bir şekilde ilerlemesi ve başarısızlık yaşanmaması adına iş planını detaylı bir şekilde hazırlamak gerekir. Üzerinde çalışma yapacağınız alanı, düşünceyi ya da toplantı, sunum vb. gibi etkinlikleri hazırlarken mutlaka iş planı hazırlamalısınız. Bu sayede karşınıza çıkabilecek riskleri ve olumsuzlukları en aza indirmiş olursunuz.

Karşılaşabileceğiniz engelleri ortadan kaldırmak için iş planınızın stratejik kararlar içermesi gerekir. Bir çalışanın çok sayıdaki görevi sorumluluk olarak benimsemesini ve sorumluluklarını kolay, rahat ve enerjik bir biçimde yerine getirebilmesi için zaman yönetiminde bir uzman gibi davranılmalıdır. İnsanların en verimli olduğu zaman neyse önemli sorumluluklarını bu saatler arasında gerçekleştirmesi gerekir. Bu nedenle planı hazırlarken en verimli olduğunuz saati belirlemeli, planınızın bu saatler çerçevesinde sistematik ve düzenli olmasını sağlamalısınız.

İş planı hazırlarken dikkat edilmesi gereken püf noktalar:

  1. Bireyin en verimli olduğu zamanı belirlemesi gerekir.
  2. Kişisel SWOT analizi yapılarak, karşılaşılabilecek fırsatlar ve tehditler belirlenmelidir.
  3. İş planının bir başlangıç ve bitiş süresi daima olmalıdır. Bu sayede bireyler daha aktif bir çalışma elde edebilir.
  4. İş planı hem kişisel hem de kurumsal olarak hazırlanmalıdır.
  5. İş planının kapsamı, bileşen ve kurgusu belirlenmelidir.
  6. Projenin detayları oluşturulmalı, proje yöntemleri ve projede kullanılacak teknikler araştırılmalıdır.
  7. Projede görev alacak personeller, personellerin görevleri, kurulacak iletişim ve iletişimdeki kanallar belirlenmelidir.

İş planının bu adımları takip edildikten sonra taslak oluşturulması gerekir. Bu taslak içerisinde personellerin görevlendirmeleri net bir şekilde bahsedilmelidir. Taslak içerisinde bu bilgilere ek olarak iş planı hakkındaki hedefler, varsayımlar da belirtilmelidir. Planın bütçesi, başlangıç ve bitiş tarihi mutlaka yazılmalıdır. İş planının başarılı olabilmesi için plan sürekli olarak kontrol edilmeli, denetlenmeli ve personellere yönelik kontroller gerçekleştirilmelidir. Personellerin görev süreleri belirtilmeli her personele uygun görevlendirme yapılmalıdır. İş planının takip edilmesi bu nedenle önemlidir. Görev süresi boyunca sorumluluklarını yerine getiremeyecek personellerin tespit edilmesi açısından kolaylık sağlayacaktır.