İş Teklifini Nasıl Reddetmelisiniz?

Şirketlerin en büyük arzusu açık pozisyon için en uygun elemanı bulmaktır. Çalışanların arzusu ise kendilerine göre en uygun işi bulmaktır. Her iki tarafta arzularının gerçekleşmesini ister. Şirketler, iş arayan kişilere iş teklifi yapılmaktadır. Çalışan biri olsanız da farklı bir şirketten iş teklifi alabilirsiniz. Şirket tarafından oldukça ikna edici bir teklif yapılması gerekir. Maaş, işin içeriği, yükselme olanakları, şirket vizyon, misyon ve politikaları yapılan teklifte ön plana çıkacaktır. Eğer teklif yeterince cazip değilse, çalışanlar iş teklifini reddedebilmektedir.

İş Teklifini Reddederken Dikkat Edilmesi Gerekenler!

İş teklifini reddederken çalışanların uyması gereken bazı kurallar vardır. Mutlaka şirkete geri bildirimde bulunmanız gerekir. E-posta ya da telefon yoluyla geri bildirim yapabilirsiniz. Bu bildirimde şirketi esasen sevdiğinizi fakat şartların uygun olmadığını, uygun olduğu takdirde çalışabileceğinizi, hangi şartların uygun olmadığını ve size göre uygunluk derecesini belirtmelisiniz. İş teklifi içerisinde ret cevabı verirken bunlar haricinde kariyer hedeflerinizi de mutlaka belirtmelisiniz.

Alabileceğiniz sorumluluk seviyesi ve hedefleriniz doğrultusunda, başka pozisyona uygun olabileceğinizi dile getirebilirsiniz. Eğer şirket gerçekten sizinle çalışmak istiyorsa, başka bir pozisyonda değerlendirmek üzere size geri dönüş sağlayacaktır. Farklı bir pozisyon için iş teklifi sunacaktır. Genellikle geri bildirim e-posta yoluyla yapılmaktadır. Eğer e-postanıza şirketten bir cevap gelmiyorsa, bir daha iş teklifi sunulmayacak demektir. Gönderdiğiniz e-postada kibar dil kullanmaya, şirketten övgü dolu bahsetmeye, bu teklif için teşekkür ederek e-postanıza başlangıç yapmaya dikkat etmelisiniz. Memnuniyetsiz davranmamalı, eleştiride bulunmamalısınız.