İş Tekliflerini Değerlendirirken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Üniversiteden yeni mezun olan ya da iş yaşamına yeni atılan kişiler açısından en zorlu süreç iş arama sürecidir. Bu süreç içerisinde adaylar kendilerine en uygun gördükleri sektör ve pozisyonlara iş başvurusu yaparlar. Çeşitli mülakat aşamalarından geçerek başarılı olan adaylar, şirkette işe başlama daveti alırlar. Fakat yapılan başvurular sonucunda adaya birden fazla işe başlama daveti gelebilmektedir. Bu durumda adaylar dikkatli bir şekilde seçimini yapmalıdır. Çünkü tercih edilecek olan ilk iş, kariyer yaşamınızı şekillendirecek tohumu attığınız yer olacaktır. Dolayısıyla aldığınız tüm iş tekliflerini objektif bir şekilde düşünmeli ve karar alırken sizin açınızdan en avantajlı olan şirket kabulünü gerçekleştirmelisiniz.

İş Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

İş başvurusu yaparak kabul edildiğiniz iş birden fazla ise aralarında seçim yapmanız oldukça zor olacaktır. Tam da bu noktada meslek seçerken nelere dikkat etmek gerektiği hakkında bilgi sahibi olursanız, kararınızı daha net ve doğru bir şekilde verebilirsiniz. İş seçiminde dikkat etmeniz gereken noktalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Size teklif edilen işler arasında hangisinin hayalinizdeki iş olduğunu ve hangisinde çalışırken daha mutlu olacağınızı düşünün. Çünkü mutsuz olacağınız bir iş seçimi yapmak, sonucunda motivasyon ve performans düşüklüğü ile birlikte başarısızlığı getirecektir.
  • Teklif aldığınız işlerden hangisinin hobilerinize daha yakın olduğunu düşünün. Çünkü bir işte çalışırken aynı zamanda güzel vakit geçirdiğini hissetmek ve eğlenmek de başarının sırları arasındadır.
  • Hangi işi tercih edeceğinize karar verirken işe gidip gelirken yolda harcayacağınız zamanı düşünün.
  • İş seçimine karar vermek için etkili faktörlerden biri de hangi işin sizi maddi olarak daha çok tatmin edeceğidir. Çünkü kariyer hedeflerinize ulaşmanız iş konusundaki maddi durumunuzun ve kazanımlarınızın sonucunda olacaktır.
  • Kendinizi yeterince tanıyıp tanımadığınızı bir kez daha sorgulayın. Bu işlerden hangisinin sizin karakterinize, becerilerinize ve yeteneklerinize uygun olduğuna karar verin.
  • Eleman alımları başvurusu yaparak kabul edildiğiniz şirketler hakkında daha çok araştırma yapın. Bu araştırmalarınızın sonucunu karşılaştırarak bir karara vermeye çalışın.
  • Bir işte istikrarlı bir şekilde çalışabilmek için birkaç kriter vardır. İş seçimi kriterleri de denebilen bu kriterlerinizi iyi belirleyin. Seçeceğiniz iş sizi başarıya taşır mı taşımaz mı bunu iyi irdeleyin.
  • İş arama sürecinizde mutlaka not tutun. Bir ajanda edinin ve başvuru yapmadan önce kriterlerinizi, iş aradığınız şirketin hangi lokasyonlarda olmasını istediğinizi, maaş ve diğer yan haklar konusundaki beklentilerinizi, iş aradığınız pozisyonların neler olabileceğini ve bunlara benzer pek çok kriteri yazın. Başvuru yaptığınız ve size geri dönüş sağlanan her işte bu notları kendinize kaynak edinin. Böylece hiçbir şeyi unutmamış, en uygun işi bulma konusunda doğru bir yol izlemiş olursunuz.

Tüm bu maddelere dikkat ederek karar vermiş olduğunuz işe başladınız ama aradan bir süre geçmesine rağmen işinize ısınamadığınızı ve mutsuz olduğunuzu fark ettiniz. Ne yapmalısınız? Hemen iş değiştirmeyle ilgili planlar yapmalısınız! Çünkü bu hem sizin için hem de çalıştığınız şirket için zaman ve maliyet kaybı olacaktır.