İş Yaşamında Dövmeli Olmak Bir Engel midir?

İş yaşamında son zamanlarda dövmeli olmak ya da dövme kullanmak, ön plana çıkan konular arasında yer almaya başladı. Dövme kullanımının son yıllarda artmasıyla birlikte, işe alım yapan şirketler tarafından bu duruma yönelik eleştiriler yapılmaya başlandı. Bazı iş verenler dövme kullanımını önemsemezken, bazıları ise dövmeli personel istemediğini açıkça belirtir hale geldi.

Özellikle Amerika’da her beş yetişkinden birinin ve 40 yaşının altında bulunan bireylerin beş kişisinden ikisinin dövme sahibi olduğunu fark edersek, iş yaşamında da bu konunun önemli olduğunu anlayacağız. Peki dövmeli olan birinin iş bulması ne kadar zor ya da ne kadar kolaydır?

İskoçya’da bulunan St. Andrews Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada, insanların dövme yaptırmaya yönelimleri ve bu dövmelere karşı işverenlerin tepkilerine ait sonuçlar paylaşıldı. Araştırmanın başında olan Profesör Andrew Timming, bu durumun bir “asillik” olarak görüldüğünü ifade ediyor.

2013 yılında yapılan araştırmada, katılımcılardan iş başvuruları yapılması istendi. Öz geçmişleri üzerinde kullanacakları fotoğraflarda boyun dövmesi olanların bunu belirtmesi istendi ve olmayanların da fotoğraflarına photoshop uygulanarak dövme eklenmesi sağlandı. Araştırmanın sonucunda görüldü ki, özellikle hizmet sektöründe bulunan ve insanlarla birebir iletişim halinde bulunana şirketlere yapılan başvurularda, dövmeli olan adaylar direkt olarak elendi.

Farklı bir araştırmaya göre ise Amerika’da belirgin dövme sahibi olan kişilerin terfi ettirilmesinin zor bir kişilik özelliği olduğu tespit edildi. Araştırma 2011 yılında Career Builder tarafından yapılmıştı ve bu görüşe işverenlerin yüzde 30’u katılmıştı.

Dövmeli çalışanları işe alan şirketler bulunsa da, bu şirketlerin sayısı bir hayli az… Genel olarak genç tabanlı iş yerleri içerisinde dövme konusuna açık fikirlilikle yaklaşılıyor ve bu iş yerlerinde dövme kullanımına karşı herhangi bir ön yargı bulunmuyor.

Sosyolog Jerome Koch tarafından Texas Tech Üniversitesi’nde gerçekleşen deneysel bir araştırmaya göre, vücudunda birden fazla dövmesi bulunan kişilerin kötü alışkanlıklara sahip olduğu ya da suç işlemeye meyilli olduğu tespit edildi.

Bu araştırmaya göre birden fazla dövmesi olan kişilerde sigara ve alkol kullanımı artıyor, çok eşlilikten yana olunuyor, silah taşıma, tutuklanma ya da uyuşturucu kullanma gibi suçlara karşı meyilli olma durumu artış gösteriyor.

Bir diğer araştırma ise IBISWorld’e ait… Bu araştırmada dövme yaptıranlara karşı olarak dövme sildirenlerin oranı hakkında. IBISWorld, son 10 yıl içerisinde yaptırmış olduğu dövmeleri sildiren kişilerin oranını merak etti ve bu araştırmanın sonucunda yapılan dövmelerin sildirilme oranının yüzde 440 olduğu tespit edildi.

Tüm bu sonuçların ortaya çıkmasında işverenlerin tutumlarının etkili olduğu düşünülüyor. Her ne kadar çoğu birey tarafından dövme kavramı normal bir kavrama dönüşmüş olsa da, şirketler ve işverenler tarafından dövme sahibi olmak önyargı ile karşılanmaya devam ediyor. Bu nedenle dövme sahibi olan kişilerin iş bulma oranı, diğer adaylara göre daha düşük oluyor.