İş Yaşamında Edindiğiniz Bilgileri Daha Verimli Kullanmanın Yolları

İş yaşamında zihninizi tam anlamıyla kullanabilmek önemlidir. Zihin, karmaşık bir sistemdir ve zihninizin keşfedilmemiş olan pek çok noktası bulunmaktadır. Daha verimli olabilmek ve edinilen bilgileri doğru bir şekilde kullanabilmek için zihninizi doğru kullanmanız da önemlidir. İnsan, düşünebilen sosyal bir varlıktır ve düşünceler sonucu ortaya çıkan tüm eylemler, fikirler ve durumlar insan yaşamını bütünüyle etkilemektedir.

Düşünceler zaman içerisinde değişebilir fakat edinilen bilgilerin değişmesi zordur. Beyin bir bilgiye ulaştığı zaman ileriki zamanda bu bilginin yanlış olduğunu doğrulasa bile ilk edinilen bilgiyi unutmanıza izin vermez. Hal böyle olunca insan beyni içerisinde gerekli ve gereksiz pek çok bilgi yer alabilmektedir. Peki edinilen bu bilgileri daha verimli bir şekilde kullanmak, gerekli bilgileri filtrelemek ve gereksiz bilgileri zihinden uzak tutmak için ne yapılması gerekir?

Zihninizin patlamaya hazır bir bomba olduğunu fark etmelisiniz. Pimi çekilmiş bir bomba gibi daima bilgilerinizi açığa sunmaya hazırdır. Önemli olan sabırlı olabilmeyi öğrenebilmektedir. Edindiğiniz her bilgiyi paylaşmanıza ya da uygulamanıza gerek yoktur. Bilgileri yerinde ve doğru zamanda kullanmak önemlidir. Bunun için de bireyin sabırlı olması gerekir. İş yaşamında başarılı biri olmak için edindiğiniz her türlü bilgiyi saklamalı fakat sabırlı olarak doğru zamanda bu bilgileri kullanmaya özen göstermelisiniz.

Düşünceler bilinçli ve bilinçsiz olarak oluşabilir. Bilinçsiz bir şekilde elde edilen bilgilerin çoğu zaman kaybı yaratabilmektedir. Herhangi bir noktada bilmediğiniz herhangi bir bilgiyi öğrenmekse sizi bulunduğunuz konumdan bir üst konuma taşıyabilir. Elde edilen bilgilere karşılık olarak beyniniz iyi ya da kötü bir tepki verebilir. Önemli olan uzun vadede beynin nasıl hareket edeceğini tahmin edebilmektir. Örneğin; 1 ay sonra terfi alabileceğinizi öğrenseniz, iş yaşamınızda halen daha aynı şekilde performans göstermeye devam eder misiniz? Eder ve performansınızı arttırmaya çalışırsınız.

Kimi zaman baskı ortamında bulunmak daha çok çabalama içerisine girilmesini tetiklemekteyken, genel anlamda olumsuz karşılanan bir durumdur. Bu nedenle baskı altındayken edindiğiniz bilgiler hakkında düşünmemeye özen göstermelisiniz. Çünkü baskı altındayken insan zihni kendisini koruma altına almak ister ve bu durumda yanlış hislere kapılmasına sebep olur. Edinilen bilgi doğrultusunda şüphe, kaygı, endişe duyulmasını tetikler. Birey sürekli olarak edindiği bilgi üzerine düşünür ve bu da “fazla düşünme” ya da “takıntı” oluşumuna sebep olur.

Farklı bakış açıları edinin. Bakış açılarınız ne kadar çok olursa, edindiğiniz bilgiye farklı noktalardan bakmayı sağlarsınız. Bu da tek bir noktaya odaklanmak yerine büyük resmi görmenize yardımcı olur. Aynı zamanda ne yapmayı sevdiğinizi, neyi sevmediğinizi, hangi alanlara ilgi duyduğunuzu öğrenmenizi de sağlar. Sürekli olarak analiz etmenizi, problemlere dair sürekli olarak çözüm üretmenizi ve bu çözümleri farklı bakış açılarıyla oluşturmanızı destekler. Örneğin bir kahve demlerken makine de kullanabilirsiniz French press de. Hangisini tercih edeceğiniz elde edeceğiniz haz söz konusu olduğunda değişir.