İş Yaşamında Not Tutmanın Önemi!

İş yaşamında not tutmak hem akılda kalıcılığı hem de verimliliği arttırıcı aktivitelerden biridir. Çalışanların performanslarını arttırabilmek ve çalışma ortamlarındaki düzeni sağlayabilmek için hem hatırlatıcı hem de akılda kalıcı küçük notlara her zaman ihtiyacı vardır. Bu notlar, farklı yöntemler kullanılarak oluşturulsa da iş yaşamındaki önemi, hafife alınmamalıdır. Sağlıklı ve başarılı bir çalışma hayatı için her çalışanın bir not defteri bulunmalıdır!

Gerek yapışkan kağıtlar üzerine gerekse bir defter üzerine alınacak notlar, iş hayatındaki stres ve sorumluluklarınızın hafiflemesini sağlayacaktır. İnsan beyni, zihinsel ve fiziksel yorgunluktan ötürü bazı bilgileri unutabilmekte ya da anımsamakta zorlanabilmektedir. Bir sunum, toplantı ya da proje ortasında fikrinizi, söyleyeceğiniz cümleleri ya da patronunuz tarafından aranan bilgiyi bulamamanız, olumsuz bir etki yaratacaktır. “Unuttum” demek yerine not almalı ve notlarınızı akılda kalıcı bir hale getirmelisiniz. Peki bunu nasıl başarabilirsiniz?

Not almanın öğrencilik hayatınızda kaldığını düşünebilirsiniz. Fakat öğrencilik hayatından bu yana insanların kazandığı en iyi alışkanlık not tutmaktır. Farklı materyaller kullanarak notlarınızın daha akılda kalıcı bir hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Sam Houston State Üniversitesi’nde bulunan Rand Garner tarafından yapılan bir araştırmaya göre, çalışanlar arasında “post-it” kullanan kişilerin, iş yaşamlarında daha başarılı olduğu kanıtlanmıştır.

Kırtasiyelerden rahatlıkla bulabileceğiniz küçük not kağıtlarından satın almalısınız. Bu kağıtları, sevdiğiniz renk veya desenlerde tercih edebilirsiniz. Akılda kalıcı olması nedeniyle göze çarpıcı renkler tercih etmenizde fayda olacaktır. Not alırken dikkat etmeniz gereken ilk püf nokta, her not aldığınız detay için bir cümlelik de olsa metin açıklaması eklemeniz olacaktır. Bu sayede, hangi işi neden yaptığını ve nasıl yapacağınızı unutmaz, vakit kaybı yaşamaz ve kendinizden emin bir şekilde çalışma yaşamınızda sizlere verilen görevleri başarabilirsiniz.

Çalışma hayatı oldukça stresli ve baskılı bir ortamdır. Bu ortam içerisindeyken, aklınızın içerisinden geçen yaratıcı fikirleri unutmanız muhtemel bir durumdur. Her çalışanın başına gelebilmektedir. Bu durum en başlarda hafife alınsa da bir süre sonra büyük problemler yaratacaktır. Bu nedenle, mutlaka aldığınız notları işaretleyin ve derecelendirin. Derecelendirerek işaretleme yaptığınız notlar, sürekli olarak hafızanızda kalacaktır.

Bulunduğunuz sektöre dair yeni kelimeler öğrenmeye çalışıyor ya da sunumunuzdaki detayları unutmamak adına sunum kağıtlarınıza tek kelimelik notlar alıyorsanız, farklı kelimeler kullanmaya özen gösterin. Örneğin “sonuç olarak” demek yerine “neticeye bakmak gerekirse” demeyi tercih edin. Bu sayede cümle yapılarını beyniniz ister istemez analiz edecektir. Yeni kullanılan kelime beyin tarafından öğrenilmek istenecektir. Dolayısıyla kelime sürekli olarak beyninizin içerisinde dönüp dolaşacaktır.

Bir diğer püf nokta ise ihtiyaçlarınızı baz alarak oluşturacağınız listelerden geçmektedir. Çalışma hayatınızda listeleme yöntemini kullanmak, kariyer hedeflerinize bir adım daha yaklaşmanızı sağlayacak olan en başarılı yöntemdir. Her yeni çalışma gününüzde, yapacaklarınızın yer aldığı bir liste olmasını sağlayın. Başardığınız her iş, proje ya da listede yer alan madde için kendinize ödül verin. “ X şirketi ile görüşme ayarlayarak toplantı saatini konuş” maddesini gerçekleştiriyorsanız, kendinize bir 5 dakika mola verebilirsiniz. Bu sayede hem motivasyonunuz artacak hem de üst düzey performans göstererek verimliliğinizin ön plana çıkmasını sağlayacaksınız.