İş Yaşamında Profesyonel Olmak İçin 10 Altın Kural

İş yaşamında profesyonel biri olmak için ekstra yetenek sahibi olmadan da edinebileceğiniz beceriler ve alışkanlıklar bulunmaktadır. Bu alışkanlık ve beceriler bir tek iş yaşamınızı değil, özel yaşamınızı da etkiler.

  • Başarıya götüren yolda etkili biri olmak için dakik olmak gerekir. İş yaşamı daima bir plan ve sistem çerçevesinde gerçekleşmelidir. Yaşamış olduğunuz zorluk ya da içerisinde bulunduğunuz şartlar ne olursa olsun, gerekilen yerde gereken zamanda olmaya özen göstermelisiniz.
  • Belli bir iş etiğiniz olmalıdır. Tutarlı olmadığınız müddetçe doğru kararlar alabilmeniz mümkün değildir. Verimli, etkili ve etkin olmak için performansınızı üst düzeyde tutacak bir iş etiğine sahip olun.

  • Çabalama, iş yaşamının en iyi anahtarıdır. Karşınıza birçok fırsat çıkmasını, hiç umulmadık alanlarda göstermiş olduğunuz çaba sayesinde iş teklifi almanızı kolaylaştırabilirsiniz. Başarının en güçlü iki unsuru emek ve çabadır. Bir işte çabalamak, kariyer yaşamınızın da bu çaba doğrultusunda şekillenmesini sağlar. Daima en iyisini yapabilmek adına çaba sarf etmelisiniz. Pes etmeden, vazgeçmeden çabalamayı öğrenmelisiniz.
  • Vücut dilinizi kullanırken neyi, ne şekilde ifade etmek istediğinize dikkat edin. Vücut dilinizi kullanın fakat aşırı samimi olmamaya özen gösterin. Vücut dilinizi kullanmak özgüven sahibi olduğunuzu belirtir, insanların sizi daha iyi anlamasını sağlar.

  • Motivasyonunuz daima yüksek olmalıdır. Kendi kendinizi motive edecek şeyleri bulmalısınız. Enerjinizin ve motivasyonunuzun yüksek olması, çevrenizdeki insanları da etkiler. Ofise girerken güler yüzlü olmanız, takım arkadaşınızın moral ve motivasyonunu arttırır. Küçük ama etkili motive edici hareketlerle gününüzü daha anlamlı kılın!
  • Daima aldığınız kararların arkasında durun. Başarısız olsanız da kararınızın arkasında olmanız, sorumluluk sahibi olduğunuzu gösterir. Nice başarısızlıkların altından doğan fırsatları takip etmek, iş yaşamınızda farklı bakış açılarına sahip olmanızı da sağlar.

  • Yaptığınız işi sevmek altın kuraldır. Bu nedenle yaptığınız işte tutku sahibi olmalısınız. Tutkunuz yoksa, başarılı olmanız da imkansızdır. Sevdiğiniz işte yer almak için çabalayın. Tutkulu olmak negatif düşüncelerin de sizden uzak kalmasını sağlar ve iş hayatında pozitif olmak önemlidir.
  • İyi bir konuşmacı ve dinleyici olun. Dinlediğiniz kadar konuşmalı, konuştuğunuz kadar dinlemelisiniz. Karşınızdaki insanı iyi dinlemeniz, yapabilecekleriniz hakkında ufkunuzu açar. Başkalarına ait başarı hikayelerini dinleyerek, kendi hikayenizi oluşturabilirsiniz.

  • Bitiş çizgisini düşünmemelisiniz. Daima bitiş çizgisinden sonra neler olduğunu düşünmelisiniz. Bitiş çizgisine ulaşmak, bir son değil başlangıçtır. Sürekli olarak yeni hedefler belirlemeli ve bitiş çizgisine ulaştığınızda yeni bir başlangıç yapmaya çalışmalısınız.
  • Yaşanacak her türlü sinir, stres, sıkıntı, mutluluk, sevinç ve üzüntü gibi olaya hazırlıklı olmalısınız. Hiç beklemediğiniz bir anda iflas bayrağını çekebileceğiniz gibi büyüme de elde edebilirsiniz. Daima bir şeylere karşı hazırlıklı olmalısınız.