İş Yaşamındaki En Büyük Problem: Erteleme Arzusu

İş yaşamındaki en büyük problemlerden biri de erteleme arzusudur. Günlük olarak görev ve sorumluluklarınızı erteliyor olmak, yapacağınız işlerde iyi bir sonuç elde etmenizi de erteleyecektir. Ertelemek hem zaman algısında problem yaşamanıza hem hedefleriniz doğrultusunda ilerleyememenize hem de motivasyon kaybına, performans düşüklüğüne ve azalış gösteren verimliliğe sebep olur.

Herhangi bir şeyi ertelediğinizde kendiniz için zaman yarattığınızı düşünüyor olabilirsiniz fakat yapacağınız her erteleme zamanı algılamak konusunda odağınızın ve algı noktanızın sarsılmasına sebep olacaktır. Carleton Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, araştırmaya katılan 10 bin kişinin isteklerini gerçekleştirme konusunda erteleme yaptıklarında, yüzde 94’ünün bu durumdan mutlu olamadığını ortaya koymuştur.

Motivasyon ve erteleme arzusu birbirinin iki zıttı durumdur. İnsan bu iki durum için içsel olarak mücadele etmek zorunda kalır. Psyhcology Today tarafından yapılan bir tanıma göre motivasyon amaçlanan hedefe doğru hareket etme arzusudur. Bir işe başlarken arzulamak, o işin başlangıcıdır ve arzulamak yapıcı bir duygudur. Motivasyonun sağlıklı bir şekilde olabilmesi için işe başladıktan sonra oluşması gerekir. Her başarının başlangıcında motivasyon yoktur. Her insan işine adapte olmak için motive olup başlamak zorunda değildir. İşe başladıktan sonra oluşan motivasyon bu nedenle en sağlıklısıdır.

Eğer iş yaşamında sizi olumsuzluklara ve başarısızlığa doğru iten bu kötü alışkanlığınızdan kurtulamıyorsanız, erteleme duygunuzu ortadan kaldırmaya çalışmalısınız. Önceliğiniz ertelemek yerine başladığınız işi sonlandırmak olsun ve kendinize ödül-ceza taktiğini uygulayın. Eğer ertelemeden işinizi tamamlarsanız kendinize bir ödül verin, eğer erteliyorsanız da ceza… Sürekli olarak erteleme duygusu içerisine giriyorsanız cezanızın boyutunu giderek şiddetlendirin. Sonucunda ödül almak isteyeceksiniz!

Hayatınızın bir düzen içerisinde yürümesine izin verin. Sabahları erken uyanın ve akşamları erken uyuyun. Günde en az 45 dakika egzersiz yapın, vücudunuzu ve zihninizi dinlendirin. Sizleri motive edecek her türlü kaynağı keşfedin. İlerlemenizde yardımcı olacağını düşündüğünüz ne kadar kaynak varsa motivasyonunuz için o kaynağı yanınızda bulundurun. Heidi Focus Halvorson ile E. Tory Higgins, Harvard Businesss Review için yazmış oldukları yazıda bu durumu şu cümleleriyle açıklamaktadır: “Yükselme odaklı insanlar hedeflerini, kazanabilecekleri durumlar ve ilerleyebilecekleri basamaklar için ödüller üzerine yoğunlaşacakları bir yol olarak görüyorlar. Ancak önlem odaklı insanlar hedeflerini birer sorumluluk olarak görüyor ve kendilerini güvende tutmak istiyorlar.”

Heidi Focus Halvorson ile E. Tory Higgins tarafından yazılan bu yazı, erteleme arzusu bulunan insanların kişiliklerini anlama ve neyi, nasıl, ne için erteliyor sorularının cevabını bulma konusunda ışık tutmaktadır. Bunu şu şekilde düşünün. Bir iş verensiniz, iş arkadaşlarınızı seçmek istiyor fakat seçemiyor, sürekli olarak iş görüşmelerinizi erteliyorsunuz. Erteleme sebebiniz de daha önce yanlış kişiler seçtiğiniz için işlerinizde başarılı olamamanız yani, erteleyerek bu durumdan kaçmaya çalışıyorsunuz. Bu kendinizi koruma altına almaya çalışırken aynı zamanda hayatınızı ertelemek anlamına da gelir. Bu nedenle kaçmamalı, korkularınızın, kaygılarınızın ve şüphelerinizin üzerine gitmelisiniz. Bu noktada James Clay’in bir sözünü ilham kaynağı edinebilirsiniz:

“Hareket halinde olan nesneler hareket halinde kalmaya meyilli olacaktır.”