İşsizlik Ödeneği Nedir?

İşsiz kalmak oldukça zor bir süreçtir. Bu süreçte ailenize ya da kendinize maddi açıdan destek yaratmak isteyebilir ve günlerinizi parasız geçirmek istemeyebilirsiniz. Bunun için işsizlik ödeneği başvurusu yapabilirsiniz. 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa göre, belirtilen şartlar taşındığı takdirde, işsiz kalınan dönemde çalışanlar için Kanunda belirtilen süre ve miktar boyunca işsizlik ödeneği yapılmaktadır.

Bu ödenekten yararlanmak isteyen vatandaşların, kanunda belirtilen şartlara uyumlu olması zorunludur. Bu şartlar; kendi isteği dışında işsiz kalmak, hizmet feshinden önceki son 120 gün içerisinde prim ödeyerek çalışmış olmak, hizmet feshinden önceki son 3 yıl içerisinde en az 600 gün süreli işsizlik sigorta primini ödemiş olmak ve yine hizmet feshinden sonraki 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine gidilerek şahsi ya da elektronik olarak işsizlik ödeneği için başvuru yapmış olmaktır. İşsizlik ödeneği için başvuru yapılması şarttır. Birçok kişi başvuru yapmadığı için bu ödenekten faydalanamamaktadır.

İşsizlik Ödeneği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Başvurular, İŞKUR birimi tarafından yapılmaktadır. Şahsi olarak ya da elektronik ortamda başvurularınızı yapabilirsiniz. Belirli sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurmayan kişiler, işsizlik ödeneği alırken, ne kadar süre geç kalındıysa, hak sahipliğinden bu süre düşürülmektedir. Bir diğer şart ise iş almaya hazır durumda olunmasıdır. Başvuru yapan kişinin iş arayan kaydı yapılması veya bu kayıt varsa güncellenmesi gerekmektedir. Bu sayede sigortalı işsizler, danışmanlık, istihdam edilme ve mesleki eğitim hizmeti de alabilmektedir. İşsizlik ödeneğine hak kazanırsanız, tarafınıza sunulan hizmetler de bulunmaktadır. Bu hizmetler; işsizlik ödeneği, genel sağlık sigortası primleri, istihdam edilme, meslek geliştirme eğitimi/eğitimleridir. Kanun içerisinde yer alan şartlara göre son üç yıl içerisinde 600 gün sigortalı çalışan ve işsizlik sigorta primini ödeyen kişilere 180 gün, 900 gün sigortalı çalışan ve primini ödeyen kişilere 240 gün, 1080 gün sigortalı çalışan ve primini ödeyen kişilere ise 300 gün ödeme yapılmaktadır. İşsizlik ödeneğinin tutarı, kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Son dört aylık prim esas alınmakla birlikte, günlük ortalama brüt kazancının da yüzde 40’ı alınarak hesaplanmaktadır. Hesaplanan ödenek, aylık asgari ücret tutarının yüzde 80’ini geçemez. Damga vergisi haricinde herhangi bir vergi ve kesintiye de tabi tutulamaz. İşsizlik başvurusu yaptığınız takdirde, başvuru sonucunuz ay sonuna kadar belirlenmektedir. Her ayın 5’inde de ödeme gerçekleştirilmektedir. Ödemelerinizi, PTTBank şubelerinden, Türkiye Cumhuriyeti Nüfus Cüzdanı ile birlikte alabilirsiniz. Eğer işsizlik ödeneği alırken, ödeneğinizden yararlanma süreniz dolmadan başka bir işe girer ve işsizlik ödeneğinizi durdurursanız, bu haktan tekrardan yararlanabilirsiniz. Yeniden işsiz kaldığınız takdirde tarafınıza doğan kalan süre boyunca işsizlik ödeneğinizi, İŞKUR’a başvurarak alabilirsiniz. Yine aynı şekilde sağlık sigortası primlerinden, mesleki eğitimlerden faydalanabilirsiniz. Hizmet feshinizin ardından İŞKUR’a başvuru yapmanız yeterli olacaktır. İşsiz kalıp, başvuru yapmadığınız takdirde kalan süre boyunca hakkınız olan işsizlik ödeneğini alamazsınız.