İstanbul’un Kasım Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı!

İstanbul'un Kasım Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı!
İstanbul'un Kasım Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı!

İstanbul’un Kasım ayına ait enflasyon verileri açıklandı. İlde perakende fiyatlar Kasım ayında, aylık bazda yüzde 1,94 artış yaşadı. Bu artışla birlikte yıllık enflasyon ise yüzde 14,07 olarak belirtildi. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) tarafından açıklanan veriler içerisinde toptan fiyatlarda yüzde 17,43 artış yaşandığı görüldü.

İTO tarafından 1995 bazlı verilere göre, Kasım ayından bir önceki aya kıyaslama yapıldığında İstanbul’daki perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olarak kabul edilen İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi yüzde 1.94 artış yaşadı. Bu dönemde toptan fiyat hareketlerini yansıtan gösterge olarak kabul edilen Toptan Eşya Fiyatları indeksi ise yüzde 2.83 yükseldi. Aynı veriler yıllık baza yayıldığında perakende fiyatlarda yüzde 14.07 ve toptan fiyatlarda yüzde 17.43 artış yaşandığı tespit edildi.

Gıdada Yüzde 3,17 Artış!

Perakende fiyatlar içerisinde en yüksek artış diğer harcamalar ile gıdaya ait oldu. Bir önceki aya kıyaslama yapıldığında diğer harcamalarda yüzde 5,60 ve gıdada da yüzde 3,17 yükseliş kaydedildi. Sektörel bazda bakıldığında konutta yüzde 1.58, ulaştırma ve haberleşmede yüzde 1.34, ev eşyasında yüzde 0.79, sağlık ve kişisel bakımda yüzde 0.20 artış yaşandı.

Giyimde Yüzde 1,90 Düşüş!

Perakende fiyatlar içerisinde yer alan giyim sektörü ise düşüş yaşayan grup içerisinde yer aldı. İstanbul’da giyim yüzde 1,90 düşüş yaşadı. Bununla birlikte kültür, eğitim ve eğlence harcamalarında da azalma meydana geldiği görüldü. Kültür, eğitim ve eğlence harcamalarında yüzde 0,18 azalış yaşandı.

Toptan Fiyatlar Arttı

Toptan fiyat grubuna bakıldığında, Kasım ayı ile bir önceki ay kıyaslama yapıldığında artış yaşandığı ve kimyevi maddelerin en yüksek grup olduğu tespit edildi. Açıklanan rakamlara göre kimyevi maddelerde yüzde 6.26, yakacak ve enerji maddelerinde yüzde 4.19, madenler grubunda yüzde 3.42, gıda maddelerinde yüzde 2.93, inşaat malzemelerinde yüzde 1.83, işlenmemiş maddelerde yüzde 1.71 ve mensucatta yüzde 1.11 artış meydana geldi.