Kamu Bankalarının Sigorta Şirketleri Devrediliyor!

Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank tarafından yürütülen sigorta ve bireysel emeklilik şirketlerinin devredilmesi için yeni bir karar alındı. Alınan karara göre bu şirketlerin tamamı Türkiye Varlık Fonu’na devredilecek. Böylece sürecin başlaması için gerekli adımlar atıldı. 2020 yılının ilk çeyreğinde devir işlemlerinin tamamlanması bekleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Yeni ekonomi Programı hazırlandı ve duyuruldu. Bunun üzerine kamu bankalarının sahip olduğu sigorta ve bireysel emeklilik şirketlerinin Türkiye Varlık Fonu’na devredilmesi ve böylece tek bir çatı altında toplanması bekleniyor. Yeni Ekonomi Programına göre sigortacılık ve bireysel emeklilik sektörü içerisinde birtakım reformların gerçekleştirilmesi amaçlanıyordu. Bu süreçte Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank’ın sahip olduğu bu şirketlerin Türkiye Varlık Fonu tarafından kurulan bir şirkete devredilmesi için çalışmalar başladı.

Hisse devir işlemleri, Ziraat Sigorta, Güneş Sigorta ve Halk Sigorta şirketlerinin birleşmesinden sonra başlaması planlanıyor. Bireysel emeklilik sistemleri üzerinden ise Ziraat Emeklilik, Halk Emeklilik ve Vakıf Emeklilik birleşmeleri sağlanacak.

Süreç 2020 Yılında Başlayacak

Sigorta ve emeklilik sektörünü yakından ilgilendirecek olan bu süreç en kısa sürede başlamış olacak. Ardından yapılan hesaplamalara göre 2020 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması bekleniyor. Varlık Fonu tarafından konu hakkında bir açıklama yapıldı. Şimdiye kadar kamu bankalarının kontrolünde bulunan bu şirketlerin tek bir çatı altında faaliyet vermesinin, ölçek ekonomisi oluşturma ve bankacılık dışı sektör büyüklüğünün oluşturulması açısından son derece önemli olduğu dile getiriliyor.