Kariyer Seçiminde Tutkularınızı Keşfetmek İçin Ne Yapmalısınız?

Kariyer danışmanlarının genel olarak tavsiye ettiği şeylerden biri “Kariyer seçimi yaparken tutkularınızın peşinden gidin.” olarak yer alıyor. Klişe gelebilir, fakat iş hayatında mutlu, başarılı ve her anlamda tatmin olabilmenizin yolu, tutkularınızdan geçer. İnsanın, sahip olduğu tutkuları keşfetmesi kolay değildir. Tutkunuzun ne olduğunu bilmiyor olmanız, kariyer seçimi yaparken de büyük bir yanlışa imza atmanıza sebep olabilir. Peki bu durumda tutkularınızı bulmak için ne yapmalısınız?

Soru-Cevap Yapın

Sahip olduğunuz tutkuları keşfetmek, sandığınız kadar kolay olmayacaktır. Bunu tespit etmek için kendinize günlük yaşamınız içerisinde sorular sormalısınız. Örneğin;

  • Hangi konu üzerine sıkılmadan 300 tane kitap okuyabilirim?
  • Hayatım boyunca hangi hobiyi yapmaktan sıkılmazdım?
  • Gönüllü bir şekilde hangi işte çalışabilirdim?
  • Para almasam da sahip olabileceğim bir hobi olabilir miydi?
  • Finansal olarak zengin olsaydım, şu an ne yapıyor olurdum?

Bu soru örnekleri, tutkularınızı keşfetmek adına bir seçenek sunacaktır. Aynı zamanda kariyer yaşamında nasıl biri olacağınızı da gösterecektir. Fakat bu soruların cevapları, o cevabın tutkunuz olduğunu da tam olarak göstermeyecektir. Deneme-yanılma yöntemi ile o şeyin gerçekten tutkunuz olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Hayatınızda hayal bile edemeyeceğiniz güzellikler yaşayabilirsiniz. Bu güzellikleri tutkunuz da sanabilirsiniz. Fakat her şey toz pembe değildir. Tutku olarak gördüğünüz şeyler, tutkunuz olmayabilir.

Neye Tahammül Edemiyorsunuz?

Neye tahammül edemediğinizi tespit edin. Örneğin sevdiğiniz yemekleri saymaktansa, sevmediğiniz yemekleri saymak daha kolaydır. Tahammül edemediğiniz noktaları fark ettiğinizde, geri kalan alanlara yoğunlaşarak tutkularınızı keşfetmeniz daha kolay olacaktır. Neyi yapmak istemediğinizi belirlemeniz, sizi direkt olarak neyi yapmak istediğinize doğru götürecektir. Bunun için kendinize karşı da dürüst olmanız şarttır.

Tahammül edemediğiniz noktalardan sonra, size sıradan gelen noktaları da belirleyin. Örneğin spor yapmak sizin için sıradan olabilir ama yoga yapmak size hoş gelebilir. Ağırlık antrenmanlarına tahammül edemiyor, spor yapmayı sıradan buluyorsanız, yoga yapmaya yönelmeniz sizin tutkunuz olacaktır. Ters mantık ile olayları çözümlemek kimi zaman daha kolaydır…

Sihirli Değneği Bekleme

İnsanlar genel olarak hayatlarının düzene girebilmesi için bir sihirli değneğin kendilerine değmesini beklerler. Bu sihirli değnek onlara değerse, hayatlarının düzene gireceğini, kendilerini mükemmel bir işe, hayata göre ayarlayacaklarını ve bir gün o sihirli değnek sayesinde her şeyin güzel olacağına inandırırlar. Oysa sihirli değnek diye bir şey yoktur! Sihirli değnek denilen şey, sizin hayattan ne istediğiniz ve ne yaptığınızdır. Yani, kendiniz.

Kendiniz üzerine yoğunlaşmadığınız, kendinizi geliştirmediğiniz ve ne olmak istediğinizi anlamadığınız müddetçe kariyer seçimi yaparken zorlanırsınız. Çünkü tutkularınızın, hayallerinizin ve hedeflerinizin ne olduğunu bilemezsiniz. Tutku, hayal ve hedef birbiri ile bağlıdır. Tutkunuz yoksa hayaliniz yoktur. Tutku ve hayal yoksa, hedef koymamışsınız demektir.

Gün içerisinde kendinize ayıracağınız bir zaman dilimi oluşturmalısınız. Bu zaman dilimi içerisinde kendinizi geliştirecek aktiviteler yapabilirsiniz ya da sadece gününüzün 20 dakikasını kendinizle baş başa kalıp düşünerek geçirebilirsiniz. Yaratıcılığınızı geliştirmek hayallerinizi geliştirmenin bir adımıdır ve tutkular, hayal kurmakla ortaya çıkar.