Kariyerinizde Karar Almadan Önce Kendinize Sormanız Gereken Sorular!

Kariyer hayatıyla ilgili karar almak oldukça zordur. Çünkü bu karar, hem iş hayatınızı hem geleceğinizi hem de özel yaşamınızı etkileyecek bir karardır. Steve Tobak kariyer alanında karar vermekle ilgili olarak, “Kariyer kararları bir kalp meselesidir. Düşün. Pratikte her günü çalışarak ya da hayat arkadaşınla geçiriyorsun. İkisini de sevmesen olur mu? Ayrıca katlanamayacağın kadar monoton bir işten daha kötüsü ise sevmediğin biriyle evli olmaktır.”

“Ben 9’dan 5’e nefret ettikleri işte önemsiz bir para için çalışan anne ve babamı izleyerek büyüdüm. Acınası durumdaydılar. Bunu neden yapıyorlardı? Bana daha iyi bir hayat şansı vermeye kararlılardı. Çok çalışarak bana sağlamaya çalıştıkları fırsatı israf ederek yüzlerini kara çıkarmak istemiyordum. “ demektedir. Peki kariyerinizle ilgili karar almadan önce ne yapmalısınız? Hangi soruları kendinize sormalısınız?

İlk olarak kendinize sormanız gereken soru “Yapacağım iş eğlenceli bir fikir olarak geliyor mu?” olmalıdır. Neyi sevdiğinizi ve sevmediğinizi bilmelisiniz. Alacağınız kararın sonunda pişman olmak yerine, eğlenebileceğiniz kendinizi huzurlu ve mutlu hissedebileceğiniz bir ortamda yer almanız gerekir. Eğer seçeceğiniz kariyer size eğlenceli bir fikir olarak gelmiyorsa, o seçenekten uzak durun!

İkinci soru, “Pratik yönleri var mı?” olmalıdır. Hayatın neler getireceğini bilemezsiniz. Aniden kariyer değişikliği yapmaya karar verebilirsiniz. Bu tip durumlarda işinizin size sunacağı pratik yönleri olmalıdır. Çalışma saatleriniz esnek mi? Yoğun tempo mu çalışmanız gerekiyor? İşinizle eviniz arasındaki mesafe kısa mı? Gelecek hedeflerinize ulaşmanızı sağlıyor mu? Tobak bu konuda, “Her zaman güzel bir şekilde esnek oldum. Ülkeyi bir yıldan fazla süredir bir kere ziyaret ediyorum ama bu çok güzel, çünkü bu severek yaptığım işim içindi. Her hâlükârda, sen ve ailen neyin içine girdiğini açıkça bilmelisiniz.” demektedir.

Üçüncü soru, “Kazanabileceğim en yüksek maaş ne olabilir?” ya da “Bu iş bana büyük paralar kazandırır mı?” şeklinde olmalıdır. Risk almaktan hiçbir zaman korkmamalısınız. Eğer işiniz size risk almayı gerektirmiyorsa, büyük paralar kazanmanızı da sağlamayacak demektir. Büyük paralar daima büyük risklerin arkasından gelir. Todak, “Benim annem ve babam risk alan kişiler değildi dolayısıyla ben de genelde o yoldan gittim. Büyük maaşları düşünmedim. Nihayetinde maaşın faturaları ödeyerek bitiyor. Öz sermaye sana finansal güvenlik ve özgülük sağlayan büyük paralardır. Bazı istisnalar var, ama çoğu kariyerde, bu güzel bir kuraldır. Yüksek teknolojilerde herkes parasını öz sermaye ile elde eder.” demektedir.

Ve son soru, “Kaybedeceğim bir şey var mı?” şeklinde olmalıdır. İş hayatındaki dezavantajlar hafife alınmamalıdır. Yaşayacağınız en büyük kaybın ne olacağını bilerek risk almanız gerekir. Kaybedeceğiniz şeylere karşı daima hazırlıklı olmalısınız. Kimi zaman dış faktörler sebebiyle bile iş yaşamınıza darbe alabilirsiniz. Yapacağınız en iyi şey kariyer yaşamınızla ilgili SWOT Analizi yapmaktır. Bu sayede iş hayatınızın tüm güçlü ve zayıf yönlerini, fırsatlarını ve risklerini görebilirsiniz.