Klasik Mülakat Sorusu: Sizi Neden İşe Alalım?

İş görüşmelerinin en vazgeçilmez sorularından birisi “Sizi neden işe alalım?” sorusudur. İnsan Kaynakları uzmanları, bu sorunun şirketler tarafından en çok sorulan soru olduğunu da onaylıyor. Her ne kadar klasik bir mülakat sorusu olarak görülse de adayların verecekleri cevaplar dikkate alınıyor.

Şirketler, bu soruyu sorarak adayların şirketten ne anladıklarını ya da şirket içerisinde neler yapabileceğine dair hedeflerini görmüş oluyor. Bu sorunun cevabı aslında iş görüşmesi sonucunu belirliyor. Eğer etkili bir şekilde bu soruyu yanıtlarsanız, iş görüşmesinin sonucunda iş yerindeki istediğiniz pozisyona ulaşmış oluyorsunuz. Bu nedenle soruya yanlış cevap vermemeli ve mülakata gitmeden önce bu soru hakkında çalışmalısınız.

İnsan Kaynakları uzmanlarına göre bu soru birçok şekilde sorulabildiği gibi birkaç şey öğrenmek için de sorulabiliyor. Şirket görüşmeye gelen adayı tanıyabilmek için bu soruyu sorabilirken, vizyon ve misyon değerlerini nasıl ölçtüğünü de öğrenmiş oluyor. Bu soru karşınıza geldiği an tedirgin olmamalısınız. Sizi diğer adaylardan ayıran bir cevap vermelisiniz ki dikkat çekebilesiniz. Bu soruya cevap vermeden önce “Nasıl bir çalışma ortamı arzuladığınızı, çalışma ortamında neler yapmak istediğinizi ve gelecek hedeflerinizi” iyi düşünün.

Kendi beceri ve yeteneklerinizi de ortaya koyan bu soru sayesinde, işe alınacak adaylar kendilerini hemen belirleyebiliyor. Bu nedenle mülakatların yüzde 90’ında bu soru soruluyor. İnsan Kaynakları uzmanına doğru bir cevap vermek de kimi zaman yetersiz oluyor. Verdiğiniz cevapları mutlaka örnekler üzerinden desteklemeniz gerekiyor. Örneğin bu soruya verebileceğiniz yanlış cevaplar içerisinde en basit şekilde “Çünkü bir işe ihtiyacım var, çünkü bu işi istiyorum, çok çalışkan biri olduğum için bu işi istiyorum, kendimi gelecekte bu şirketin en başarılı elemanı olarak görüyorum” yanıtları bulunuyor.

Neler Yapmayı Hedefliyorsun?

Bu sorunun hemen arkasından genellikle mülakatlarda “Peki bizim için neler yapmayı hedefliyorsun?” ya da “Bu şirkette neler yapabilirsin?” tarzında bir soru sorulmaktadır. Bu soruya da mutlaka hazırlıklı olmanız da fayda vardır. Cevap vermeden önce iş tanımı hakkında bilgi sahibi olmayı unutmayın. İstediğiniz pozisyon hakkında, yapabileceğiniz görevler hakkında bilgili olmanız vereceğiniz cevabı etkileyecektir. Bu sayede ardından gelecek olan “Nasıl proje üretebilirsin? Bu konuda projelerin neler oldu?” sorusuna da kendinizi hazırlamış olursunuz.

Bu sorulara karşılık olarak yetkinlik ve becerilerinizden bahsedebilirsiniz. Örneğin karar verme konusunda iyi ve zaman yönetimi hakkında oldukça başarılıysanız, “Şirketteki pozisyonunuz için karar verme konusunda başarılı ve zaman yönetimi konusunda bilinçli birine ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Bu beceri ve yetkinliklere sahip biri olarak, kendimi bu pozisyona uygun görüyorum.” diyebilirsiniz.