Kredi Borcu Biten Evin İpoteği Nasıl Kaldırılır?

Kredi Borcu Biten Evin İpoteği Nasıl Kaldırılır?
Kredi Borcu Biten Evin İpoteği Nasıl Kaldırılır?

Kredi Borcu Biten Evin İpoteği Nasıl Kaldırılır. Kredi borcu biten evin ipoteği konusu ev kredisi ile ev sahibi olanların taksitlerin tamamı bittiğinde veya bir şekilde kredinin erken kapatılması ile borcun sona erdiğinde konut kredisinin şartlarından olan ipoteğin nasıl sona ereceğini öğrenmek açısından faydalı bir bilgidir.

Ev sahibi olmak birikim sahibi olmayanlar için konut kredisini kaçınılmaz kılıyor. Konut kredisi kullanabilmek için bankaya teminat olarak sunulan kredi borcu biten evin ipoteği ile ilgili banka ve tapu işlemlerine dair süreci hep birlikte görelim.

Evin İpoteği Ne Zaman Kalkar?

Bankalar ev sahibi olmak isteyen müşterilerden konut kredisi kullanma başvurusunda bulunanlardan bir dizi şartları taşımalarını ve bazı teminatlar talep eder. Bunlardan en önemlisi kredi ile alınacak evin bankaya ipotek ettirilmesidir. Peki bankanın kredi borcuna karşılık ipotek edilen evin ipoteği ne zaman kalkar hangi durumda ev artık ipoteksiz olur buna bakalım.

Alınan konut kredisinin taksitlerinin tamamı ödenerek kredi tümüyle tamamlandığında kredi kullanan kişi evin ipoteğinin kaldırılması için gerekli işlemlere başlayabilir. Kredi eğer tamamen ödenmedi ise hem tapu hem banka kredi borcu biten evin ipoteği kaldırılma sürecine hiç başlamadan olumsuz cevaplar dönüş yapar.

Evin İpoteği Nasıl Kaldırılır?

İpotek teminatı ile kullanılmış konut kredilerinde kredinin tamamlanmasının ardından ipoteğin kaldırılmasına dair süreç başlatılabilir. Bu sürecin ilk adımı olarak banka tarafından tapu sicile borcun bitiğine dair ipotek kaldırılabilir anlamına gelen fek yazısı online olarak gönderilir. Evin ipoteği nasıl kaldırılır kısmında sıradaki adım ise bu yazının tapu ve banka tarafından iki taraflı teyit edilerek onaylanmasıdır.

Son aşama olarak da kredi borcu biten evin ipoteği nasıl kaldırılır sürecinin maddi ayağı olan ipotek kaldırılmasına dair harcın ödenmesi ve gerekli hallerde bu ödemeye dair makbuzun alınması işlemidir. Gerekli kontrol ve incelemelerden sonra kredi borcu bitmiş evin ipoteği kalkmış ve artık tam manası ile sahibi olunmuş olur.

Türlü zorluklarla birçok harcamadan kısılarak ödenebilmiş konut kredisinin artık son taksinin de ödenerek kredi borcu biten evin ipoteği de kaldırılarak borçsuz taksitsiz ve ipoteksiz ev sahibi olma hayaline ulaşılmış olur.