Kredi Talepleri Yüksek Faize Rağmen Arttı

Kredi Talepleri Yüksek Faize Rağmen Arttı
Kredi Talepleri Yüksek Faize Rağmen Arttı

2021 yılının ilk üç ayında, yüksek faizlere rağmen kredi talepleri artış göstermeye devam etti.

2020 yılının Haziran ayında açıklanan kredi destek paketleri, vatandaşların bankalara olan borcunu artırdı. Bu bağlamda düşük faizli kredilere olan talepler rekor kırarken, bazı sektörlerde fiyatlar da uçtu. Fakat yine de vatandaşlar, geçtiğimiz yıl kredilere yoğun bir ilgi gösterdi.

Düşük Faizli Kredilere Büyük İlgi

Kampanyalı tekliflerin sona ermesi ile beraber ise, faizler eski yerlerine geri döndü. Bunun yanı sıra faizlerin artırılması ile bankalardaki oranlar son 1 yılda oldukça yükseldi. Artan faiz oranlarına rağmen kredi talepleri ise yine azalmadı. Yüksek faizlere karşın kredi talepleri 2021’in ilk 3 ayında da artmaya devam etti. Bu bağlamda üç aylık süreçte 500 bin kişi daha bankalara borçlandı. Toplamda 34,5 milyon kişi, kredi ödemeye devam etti. Toplam kredi topçu ise 899 milyar lira oldu.

Geçtiğimiz yıl bireysel kredi başvuru yapan 1,9 milyon kişini arasına bu yıl 500 bin kişi daha eklendi. Türkiye Bankalar Birliği tarafından açıklanan verilere göre, 2021 Mart itibariyle bireysel kredi kullanan kişi sayısı son 1 yıl içerisinde 2,3 milyon kişi arttı. Bu rakamlarda takibe düşen krediler yer almadı. Bu bağlamda da konut, ihtiyaç ve taşıt kredisi çeken kişi sayısı toplamda 34,5 milyon oldu.

Salgın En Büyük Etken

Son bir yıl içerisinde pandemi sürecinin de etkisi ile vatandaşlar bankalara ciddi oranda borçlandı. Bu bağlamda hane halkının banka ve finans şirketlerine olan borcu 899 milyar TL’ye kadar çıktı. TBB tarafından açıklanan verilerde, üç aylık süreçte 400 bin kişinin ihtiyaç kredisi kullandığı görüldü. Toplam hacim ise 16,8 milyar liralık bir artış gösterdi. Buna bağlı olarak 2021 yılı Mart ayı itibariyle 28,3 milyon kişinin ihtiyaç kredisi borcu da toplamda 412 milyar lira oldu.

Uzmanlar konuyla ilgili olarak yüksek faiz oranlarına rağmen borçlanmanın sürdüğünü vurguladı. Bunun yanı sıra pandemi dönemindeki kredi paketlerine de değindiler. Salgın sürecinde düşük faizli kredilerin destek gibi yansıtılmasından dolayı, vatandaşların bu kredilere yoğun talep gösterdiği dile getirildi.

Bankalara olan bireysel kredi borçları, 2002 yılında 6,3 milyar TL olarak açıklanmıştı.