Kronolojik CV Nasıl Hazırlanır? CV Hazırlamanın Püf Noktaları!

Türkiye’de ve dünyada en çok kullanılan CV çeşidi kronolojik CV olarak bilinir. CV hazırlamak (bir diğer ismi ile özgeçmiş) her ne kadar kolay görünse de dikkatli ve özenli bir şekilde hazırlanmalıdır. İş başvurusunda bulunacak aday için en önemli detay, hazırlamış oldukları özgeçmiştir. Kariyer yaşamının ilk adımı olan iş görüşmelerine davet edilebilmek için etkileyici ve dikkat çekici bir özgeçmiş hazırlanması gerekir.

Günümüz CV modelleri içerisinde kullanılan yaygın özgeçmiş modeli kronolojik CV olarak yer alır. Bu CV modelini, iş deneyimi, eğitim bilgileri fazla olan adayların kullanması doğrudur. Çeşitli pozisyonlarda ve birçok farklı şirkette çalışan, eğitim ve sertifika alan kişilerin kronolojik CV kullanarak başvuruda bulunması daha dikkat çekicidir.

Kronolojik CV’de Neler Yer Alır?

Kronolojik özgeçmiş ya da CV’lerin özelliğinin tarih sıralaması bakımından yeniden eskiye doğru ilerlemesidir. Güncel bilgiler ön plana çıkarılarak geçmişe doğru bir sıralama yapılır. CV içerisinde mutlaka bulunması gereken bilgiler arasında; kişisel bilgiler, iletişim bilgileri, ön yazı, kariyer hedefleri, eğitim bilgileri, iş deneyimleri, adayın sahip olduğu yetkinlikler ve beceriler, üye olduğu platformlar ve topluluklar ve son olarak da hobiler ya da ilgi alanları bulunmalıdır.

CV içerisine deneyimlere bağlı olarak referans eklenmesi de gerekir. İş deneyimi fazla olan adaylarda referans bulunması önemlidir. Çünkü İK yetkilisi sık sık iş değiştiren bir aday için olumsuz yargıda bulunabilmektedir. Adayın eğer iş hayatında çalışmadığı dönem varsa bu kronolojik CV’de dikkat çeker. Bu CV türünün tek handikapı budur.

Kronolojik CV aynı zamanda işe alım yetkilisinin işini kolaylaştırır ve aday hakkında sıralı bilgi edinmesini sağlar. Bu sebeple kronolojik CV’nin bir özelliği de daha akılda kalıcı olmasıdır. Adayın bu özgeçmiş modelini hazırlamadan önce bol miktarda aynı türden özgeçmişleri incelemesi, hataları görmesi, kendi hazırlayacağı CV’de tekrarlamaması ve gerekli notları alarak özgeçmişini hazırlaması dikkat etmesi gereken noktalardandır.

Kronolojik CV Hazırlarken Dikkat Edilecekler

CV hazırlayan adayın iletişim bilgilerini doğru ve eksiksiz belirtmesi en önemli noktadır. Bu yüzden son kontrolde buna dikkat edilmelidir. CV’ye kişisel bilgilerden başlanmalı, profilin düzgün oluştuğundan emin olunmalıdır.

Eğitim bilgileri yazılırken adayın son eğitim aldığı kurumun adı en üstte olmalıdır. İş deneyimleri yazılırken de en son çalışılan işyeri en üste yazılmalı ve kronolojik olarak geriye doğru gidilmelidir.

İlk iş deneyimi için iş başvurusu yapacak olan adayların kronolojik CV hazırlaması tavsiye edilir. CV hazırlama sona erdikten sonra yazım hataları kontrol edilmeli ve daha önce CV hazırlamış tecrübeli birine kontrol ettirilmelidir.

Adayların iş başvurusu yaptıkları pozisyon ne olursa olsun özgeçmişlerine özen göstermeleri o işe verdikleri önemi gösterir. Düzgün ve özenli bir özgeçmiş ayrıca karşı tarafta adayın titiz olduğu, işinde de aynı şekilde olacağı izlenimini bırakır. Ancak her ne kadar hazırladığınız CV kusursuz olursa olsun iş için iş görüşmesi mülakat daveti alacağınızın garantisi yoktur.