Kuveyt Türk Girişimciler İçin 7 Milyon TL Yatırım Yaptı

Kuveyt Türk Operasyon Grup Müdürü Dr. Selman Ortaköy, bankanın bugüne kadar Teknogirişim Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ile 8 girişime toplamda 7 milyon TL’nin üzerinde yatırım yapma kararı aldığını açıkladı.

Ortaköy tarafından yapılan açıklamada şu sözler dikkat çekti:

“Kuveyt Türk’ün yüzde 100 iştiraki olan Kuveyt Türk (KT) Portföy Yönetimi AŞ’nin yönetiminde bulunan Teknogirişim Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’yla (GSYF) bugüne kadar 8 girişime toplamda 7 milyon TL’nin üzerinde yatırım yapılması kararı alındı. Fona teknoloji odaklı ve ölçeklenebilir, ürünü hazır, müşterisi olan ya da müşteri aşamasına gelmiş projelere sahip tüm girişimciler başvurabiliyor.”

Bin 500’ün Üzerinde Başvuru Alındı

Kuveyt Türk olarak 2017 yılından bu yana yenilikçi fikirleri desteklediklerini belirten Ortaköy, bu fikirleri destekleyerek ülke ekonomisine kazandırmak amacıyla Lonca Girişimcilik Merkezi’ni kurduklarını, 2 yıl içerisinde her biri 6 ay süren 4 dönem program düzenlediklerini ifade etti. Programlar için bin 500’ün üzerinde başvuru aldıklarını dile getiren Ortaköy açıklamasına şu sözler ile devam etti:

“Jürimizin yaptığı titiz değerlendirmeler sonucu her dönem ortalama 10 girişimi Lonca’ya kabul ettik. Böylece kısa bir süre önce tamamlanan dördüncü dönemimizle birlikte toplam 40 girişimci ekibimizi mezun ettik. Beşinci döneme FinTech kategorisinde seçtiğimiz 9 start up ile programımıza devam ediyoruz.

Girişimlerin hem ürün geliştirmelerinde hem de acil masraflarında kullanmaları için her girişime 40 bin TL’ye kadar nakit hibe desteği veriyoruz. Verdiğimiz destekten dolayı herhangi bir hisse ya da opsiyon almıyoruz. Hibe programının yanı sıra eğitim, proje bazlı mentorluk, çok lokasyonlu kuluçka hizmeti gibi destekler sağlıyoruz. Girişimciler, hem Kuveyt Türk üst yönetimi ve çalışanlarından hem de sektör uzmanlarından eğitim ve mentorluk desteği alıyor. Cihaz geliştiren girişimcilere ise Ar-Ge desteği, özellikle FinTech’ler için API gibi birçok ayrıcalık sunuyoruz.

Lonca girişimcilerine uluslararası yarışmalarda Türkiye’yi temsil etme imkanı da sunuyoruz. Geçtiğimiz dönemlerde bazı girişimlerimizin Las Vegas’ta gerçekleşen CES fuarına, Londra’daki Bettshow’a, San Francisco’daki Google I/O’ya katılmaları için sponsor olduk.

Girişimcilere kendi alanlarının yanı sıra hukuktan muhasebeye pek çok alanda destek sağladıklarını aktaran Ortaköy, “Lonca Girişimcilik Merkezi’nden mezun olan girişimler içinden topluma, sektöre ve Kuveyt Türk müşterilerine faydalı olacağını düşündüğümüz uygulamaları projelendirip iş süreçlerimize dahil ediyoruz. Özellikle erken aşamada iyi fikri olan girişimleri seçiyor; ürünü hazır olan ekiplerle iş birliği gerçekleştiriyoruz. Bazı projelerin girişimcilerini ise KOBİ veya ticari müşterilerimizle buluşturarak her iki tarafa fayda sağlıyoruz.

2018 yılında Kuveyt Türk’ün yüzde 100 iştiraki olan Kuveyt Türk (KT) Portföy Yönetimi AŞ’nin yönetiminde Teknogirişim Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (GSYF) kuruldu. Fona teknoloji odaklı ve ölçeklenebilir, ürünü hazır, müşterisi olan ya da müşteri aşamasına gelmiş projelere sahip tüm girişimciler başvurabiliyor. Bu fona başvuru için Lonca girişimcisi olmak ön şart değil ancak Lonca girişimcilerine birtakım avantajlar sunuyoruz.

Teknogirişim GSYF’de bugüne kadar 8 girişime toplamda 7 milyon TL’nin üzerinde yatırım yapılması kararı alındı. Girişimler detaylı şekilde analiz edilmeye devam ediliyor. Bu girişimlerden birine 2019 yılı içerisinde yatırım gerçekleştirildi. KOBİ’lerin nakit akışını takip etmeleri için tasarlanan açık kaynak kodlu ve ücretsiz online ön muhasebe programı sunan Lonca ikinci dönem girişimi Akaunting’e sağlanan yatırımla şirketin, hem yurt içi hem de yurt dışında hızla büyümesine katkı sağlaması hedefleniyor.

Girişimcilerimizin iş fikirlerini test edecekleri, doğru konumlandırma yapacakları ve tüm süreçlerini sorgulayacakları bir ürün ve strateji kampı gerçekleştirdik. Bu süreçte Kuveyt Türk’ün üst yönetimiyle buluşturarak girişimci arkadaşlarımızın hedeflerini dinledik. Yakın zamanda kullanıcı deneyimi üzerine uzun bir kamp programımız olacak. Sonraki dönemde dijital pazarlama kampının yanı sıra farklı konularda eğitimlerle girişimlerimizi desteklemeye devam edeceğiz.

Eğitimin yanı sıra girişimci arkadaşlarımızın kendilerini daha iyi tanıyabilmeleri için uzman danışmanlar eşliğinde kişilik ve ekip envanter testi yaptık, mentorluk desteğine başladık. Lonca Girişimcilik Merkezi’ne kabul edilen girişimlere toplamda 40 bin TL’lik nakit hibe desteği veriyoruz. Bunun 10 bin TL’lik kısmını başlangıçta, 15 bin TL’lik kısmını ise 2 aylık eğitimin sonunda girişimlerimize veriyoruz. Kalan 15 bin TL’yi ise hedeflerine ulaşması sonrasında girişimlere takdim ediyoruz.”