İçerikler
Lisansüstü eğitim; lisans eğitiminden sonra başlayan belirli bir alanda uzmanlaşmayı sağlayan ve bireyin o alanda daha çok kendini geliştirmesine öncülük eden bir eğitim türüdür.
Lisansüstü Eğitim Başvuru Süreci
Lisansüstü eğitim çeşitli kategorilere ayrılmaktadır. Bireyin tercihine göre şekillenen bir eğitimdir. Tezli yapılabileceği gibi tezsiz de yapılabilir. Üniversitelerin Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler Enstitüleri lisansüstü eğitim başvurularını kabul etmektedir.
Başvurmak istediğiniz alana ilişkin detaylı bilgi ve başvuru kriterleri enstitülerin ve bölümlerin internet sayfalarında yer almaktadır. Başvuru kriterleri bölümden bölüme ve alandan alana değişkenlik göstermektedir.
Örneğin; Siyaset Bilimi alanında bir üniversitede yüksek lisans yapmak istiyorsunuz. Üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü web sayfasından gerekli kriterlere ulaşabilirsiniz. Aksi şekilde, Mühendislik alanında yüksek lisans yapmak isteyen bir kişi, üniversitenin Fen Bilimleri Enstitü sayfasından gerekli bilgilere ulaşabilmektedir.
Lisansüstü Eğitim Türleri
Genellikle devlet üniversitelerinde ALES puanı istenmektedir. Bununla birlikte dil puanı şartı da aranmaktadır. Fakat bu kriter bölümden bölüme ve üniversiteye göre değişkenlik göstermektedir. Ayrıca Tezli Yüksek Lisans programlarını tercih ettiğiniz takdirde dil puanı şartı çoğunlukla istenmektedir. Tezsiz Yüksek Lisansta ise ders kayıt dönemlerinde öğrencilerin belirli bir tutarda katkı payı ve öğrenim ücreti yatırmaları istenmektedir. Tezsiz Yüksek Lisans programlarında; öğrenciler dönem projesi şartını yerine getirerek mezun olabilmektedir. Bu projenin 2-3 makalenin birleşiminden oluşan bilimsel bir çalışma olması yeterlidir. Tezli Yüksek Lisans Eğitiminde ise, öğrencilerin tez çalışması yapması ve bunu akademik bir jüri önünde sunması beklenmektedir.
Eğitim Süreci
Lisansüstü eğitim süreci de bölümden bölüme değişkenlik göstermektedir. Fen bilimleri alanında alınan bir eğitim daha çok pratiğe dayanır iken sosyal bilimler alanında alınan bir eğitim daha çok teoriye dayanmaktadır. Fen bilimleri eğitim süreci; çeşitli laboratuvar etkinlikleri ve deneyler, araştırmalar ile sürdürülür.
Sosyal bilimler alanında ise okumalara ve sunumlara daha çok ağırlık verilir. Örneğin; sosyal bilimler alanında yapılan bir yüksek lisansta, öğrencilerden haftalık bir adet kitap okuyup sınıf ortamında bu kitabı değerlendirmesi ve sunması istenebilir. Bunun yanı sıra sosyal bilimler daha çok insanı insanla anlatmaya çalışır. Dolayısı ile sosyal bilimler alanında yapılan çalışmalarda, kişiler ile yapılan söyleşiler ve röportajlar oldukça önemli yer tutmaktadır.