Maaş Pazarlığı Yapmanın Püf Noktaları!

İş başvurusu yaparken ya da yeni bir iş teklifi alındığı zaman, iş anlaşması yapılmadan önce maaş pazarlığı yapılmaktadır. Yapılan maaş pazarlığı sonucunda da aday, işe başlamaktadır. Maaşın yeterli düzeyde olması, adayın motive olmasını sağlar. Maaşın yetersiz olması, hem performansı hem de motivasyonu etkileyen bir durumdur. Bu pazarlıkta iki tarafında mutlu olması gerekir.

İş başvurularında maaş pazarlığı yapılırken, adayın aklından geçen maaş  miktarı sorulur. Bu soruya net bir şekilde cevap vermeniz önemlidir. Diğer konu başlıkları ise ödül, teşvik, primlerdir. Genellikle eski şirketinizden almış olduğunuz ücrette sorular arasında yer alır. Bu durumda yetkiliyle maaşınızı paylaşmalısınız. Sizler adına en uygun maaş aralığını belirlemek için bu soru sorulmaktadır.

Doğru Maaş Nasıl Belirlenir?

Maaş konusundaki rakam, kurum içerisindeki pozisyonun seviyesine, adayın deneyimlerine, kariyer gelişimine bağlı olarak belirlenmektedir. Sektör içerisindeki ekonomik şartlar ve özel bazı faktörler de bu rakamları etkiler. Maaş pazarlığı yaparken, şirketin kazanacağı yönünde bir konuşma stili benimsemelisiniz. Eğer başvuru sırasında daha önce aldığınız ücret sorulmuyorsa, bu bilgi paylaşılmamalıdır. Talep edeceğiniz maaş aralığı için önceden araştırma yapmanızda fayda vardır. Sektör içerisindeki aynı pozisyonda çalışan kişilerin aldığı maaş, ekonomik koşullar ve şirket karlılığına dikkat edilmelidir. İstemiş olduğunuz maaş tartışılır seviyedeyse ve anlaşma sağlanmayacak gibi duruyorsa, maaş haricindeki maddi kazanımlar hakkında pazarlık yapılabilir. Örneğin, yemek kartları için pazarlık yapabilirsiniz.