Maaşınıza Nasıl Zam İstersiniz?

Son zamanların en popüler sorusu “Maaşıma zam mı istesem yoksa yeni bir işe mi başlasam?” olarak yer alıyor. Kimileri maaş için pazarlık yapmanın daha mantıklı olduğunu düşünürken, kimileri aynı sektörde daha yüksek maaş veren şirketlerle görüşme sağlıyor.

Bulunduğunuz şirketten memnunsanız, şirkette kalma planınız varsa maaşınıza zam istemeyi tercih edecekseniz bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Maaşınıza zam istemeden önce kendinize bazı sorular sormalı ve araştırmalar yapmalısınız. Kimi zaman maaşınız beklenen seviyede olmadığı için ya da zam istediğiniz takdirde maaşınıza zam yapılmadığı için işten ayrılmak isteyebilirsiniz. Fakat iş değişikliği çok riskli bir karardır ve her zaman için en doğru karar olmayabilir.

İş değişikliğine başvurmadan önce doğru bir şekilde maaşınıza zam isterseniz, risk altına girmekten kurtulabilir ve bu sayede ileride pişman olmanızı engelleyebilirsiniz. Huzurlu bir çalışma ortamını bırakmak zorunda kalmayabilirsiniz. Eğer patronunuzla aranızda bir maaş konuşması geçecekse önceden bu konuşmaya hazırlık yapmanızda fayda var. Neden maaşınıza zam istiyorsunuz? Hangi harcamalarınıza maaşınızla yetişemiyorsunuz? Maaşınıza zam olduğu takdirde şirkette nasıl yer alacaksınız? Şirkete daha değerli unsurlar katabilecek misiniz?

Doğru Zamanı Yakalayın

İşte tüm bu soruları cevaplandırabiliyorsanız, maaş zammı istemeye hazırsınız demektir. Fakat zam isteme konusunda önemli olan nasıl isteyeceğiniz değil, ne zaman isteyeceğinizdir. Önemli olan her zaman için doğru zamanı yakalamaktır. Çalıştığınız yer krizin ortasındaysa, işler iyiye gitmiyor ya da beklenen kazanç ya da satış elde edilmiyorsa zam istemek için doğru bir zaman değildir. Şirket nötr ya da kar elde eden bir dönemdeyse (özellikle kar) zammınızı o zaman istemeyi deneyin.

İşinizde tecrübenize ve deneyimlerinize güveniyorsanız, zam isterken mutlaka bunu dile getirin. Örneğin maaşınız 5 bin Türk lirası ise ve yaptığınız işi karşılamıyor, yoğun tempo çalışıyor ve projelerinizin çoğunluğundan başarı topluyorsanız maaşınızın 5 bin 500 Türk lirası değerinde olmasını teklif edebilirsiniz.

Uzun zamandır aynı şirkette çalışıyor ve patronunuz zam yapmadıkça maaşınıza zam talep etmemiş biriyseniz de maaş zammı talep edebilirsiniz. 10 yılınızı verdiğiniz şirketten zam talep ederken isteğinizin kişisel olduğunu da belirtmelisiniz. Bunun için patronunuza 10 yıldır bu şirkette olduğunuzu ve daha önce hiç böyle bir taleple karşınıza çıkmadığınızı mutlaka söyleyin.

Patronunuzdan zam isterken beklediğiniz zam konusunda esnek davranmalısınız. Maaş beklentiniz için bir aralık koymanız en iyisi olacaktır. En yüksek ve en düşük maaş beklentinizi belirleyip öyle zam istemelisiniz. Bu, “Ne kadar zam istiyorsun?” sorusuna daima hazırlıklı olmanızı sağlar. Patronunuz maaş zammınızı erteleyebilir ya da zam yapmak istemeyebilir. Bu duruma karşılık hazırlıklı olun. Kendinizi daima en kötüsüne hazırlayın ve olumsuz yanıt karşılığında olumsuz tepkiler vermekten kaçının. Örneğin “Zam yapmazsan istifa ederim” demeyin. Bunun yerine teşekkür edin ve bir daha doğru zam isteme zamanını bekleyin ya da yeni bir iş arayın.