Merkez Bankası EFT Sisteminin Değişeceğini Duyurdu!

Merkez Bankası EFT Sisteminin Değişeceğini Duyurdu!
Merkez Bankası EFT Sisteminin Değişeceğini Duyurdu!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından EFT sistemine yönelik açıklama gerçekleştirildi. Resmi internet sitesi üzerinden yapılan açıklamada en kısa zamanda yürürlüğe girecek olan FAST sisteminden bahsedildi. Bu sistem ile birlikte EFT sisteminin değişeceği ve saat kısıtlamasının kaldırılacağı duyuruldu.

Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) olarak yürürlüğe girecek olan sistem, 18 Aralık 2020 tarihinden itibaren pilot uygulama ile başlatılacak. Kademeli bir şekilde vatandaşların kullanımına açılacak. Bu sistem ile birlikte vatandaşlar, başka banka hesapları arasında diledikleri gün ve saatte para transferi yapabilecek.

FAST Nedir?

Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) sistemi, Türkiye’deki tüm bankaları etkisi altına alacak bir yenilik olacak. Bu sistem, başka banka hesapları arasındaki para transferlerini kapsayacak. 18 Aralık 2020 günü başlatılacak olan sistem, kademeli bir şekilde vatandaşların kullanımına açılacak.

Sistemin yürürlüğe girmesi ile birlikte haftanın her günü ve her saatinde para transferleri gerçekleştirilebilecek. Böylelikle EFT sisteminde en sık karşılaşılan sorun olan “Hafta sonu para gönderememe” probleminin önüne geçilmiş olunacak. Bankalar arasındaki işlem hacmi arttırılmış olacak.

Bankalar Entegre Olacak

Türkiye’deki kamu ve özel sermayeli bankalar, FAST sistemine entegre olabilmek adına çeşitli uygulamalarını yürürlüğe sokmaya başlayacak. Yeni sistem ile birlikte bankalar IBAN ve hesap numarası ile birlikte yapılan para transferlerinde kolaylık sağlamayı planlıyor.

İş Bankası, Akbank ve Yapı Kredi Bankası tarafından yapılan açıklamalara göre bu bankaları kullanan müşteriler, FAST sisteminin devreye girmesi ile birlikte para transferi yaparken IBAN ya da hesap numarası kullanmayacak. “Kolay Adresleme Sistemi” adı verilen bu uygulama ile birlikte para transferleri daha kolay bir hale getirilecek.