Merkez Bankası Rezervleri Yüzde 9 Azaldı

Merkez Bankası Rezervleri Yüzde 9 Azaldı
Merkez Bankası Rezervleri Yüzde 9 Azaldı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, 2021 yılı Mart ayına ilişkin verileri yayımladı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından “Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelişmeleri” adı altında Mart 2021 verileri paylaşıldı. Verilerin açıklanması ile beraber Şubat ayına göre varlıkların azalması dikkat çekti. Mart ayında döviz varlıkları ve altın varlıkları, gerilemeye devam etti ve önemi ölçüde azaldı.

Merkez Bankası’nın döviz varlıkları, Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 12,9 oranında azaldı. Altın varlıkları ise yine bir önceki ay baz alındığında yüzde 4,3 geriledi. Net döviz ve altın yükümlülükleri ise 59 milyar 800 milyon dolar olarak açıklandı. “Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelişmeleri” adlı raporda, diğer detaylar da dikkat çekti. Bu kapsamda rezervler, Şubat ayına göre gerileme yaşamaya devam etti.

Resmi Rezervler Yüzde 9 Düştü

“Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelişmeleri” raporuna göre, resmi rezerv varlıkları 1 ayda gerilemeye devam etti. Şubat ayına göre yüzde 9 oranında azalan resmi rezerv varlıkları, 86,7 milyar dolar olarak açıklandı. Bu bağlamda döviz varlıkları ise yüzde 12,9 oranında azaldı. Azalma ile beraber toplam döviz varlığı 46,2 milyar dolar olarak belirtildi. Altın cinsinden rezerv varlıkları da diğer varlıklar gibi gerilemeye devam etti. Altın cinsinden rezerv varlıkları, yüzde 4,3 gerileyerek 38,9 milyar dolara indi.

Vadesine 1 yıldan daha az kalan Merkezi Yönetim ve Merkez Bankası’nın önceden belirlemiş olduğu döviz çıkışları da bir önceki aya göre azaldı. Buna göre döviz kredileri, menkul kıymetler ve mevduat işlemlerinden doğan yükümlülükler, yüzde 12,5 azaldı. Bu bağlamda da toplam rakam Mart ayı için 26,8 milyar dolar olarak açıklandı. Açıklamam rakamın 21,4 milyar doları ana paradan oluştu. 5,4 milyar dolar ise faizden meydana geldi.

Merkez Bankası’nın yurt içi ve dışı yerleşik bankalarla yaptığı işlemlerden kaynaklanan döviz ve altın yükümlülükleri de 59,8 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu bağlamda 20,7 milyar dolarlık rakam, bir ay vadeli olarak belirtildi.

Şartlara bağlı döviz çıkışları ise, 1 yıl içerisinde Hazine garantili dış borçlarla ödenecek diğer yükümlülüklerden meydana geldi. Bu kapsamda söz konusu yükümlülükler, Şubat ayına göre yüzde  7,1 oranında azaldı. Toplam rakam ise 45,9 milyar dolar olarak açıklandı.