Meslek Seçimi Yaparken Kararsız Kalanlara 6 Tavsiye!

Meslek seçimi yaparken kararsız kalmak, her adayın başına gelen bir durumdur. Birçok seçenek arasından en uygun iş hayatını tercih etmek ve buna bağlı bir kariyer planı yapmak oldukça zordur. Kariyer planı yapmak isterken çok fazla fikre sahip olmak, adayların kararsız kalmasına sebep olabilir. Fakat adaylar meslek seçimi yaparken bazı noktalara dikkat ederse bu süreci başarıyla atlatabilir.

Meslek seçimi yaparken kararsız kalmak yerine kafanızın içinden geçen meslekleri bir liste haline getirmenizde fayda vardır. Aklınızda belli başlı meslek grupları mutlaka vardır. Bu meslekleri bir liste halinde yazarak altlarına avantajlarını ve dezavantajlarını belirterek not alabilirsiniz. Bu sayede karar vermeniz daha kolay bir hale gelecektir.

Yaptığınız listede gruplama yöntemini de kullanabilirsiniz. Size en yakın olan mesleği bulmanın en kolay yolu gruplama yapmaktadır. Örneğin maaşı yüksek olan işler dikkatinizi çekiyorsa bir gruplama, kariyer alanında yükselme yapabileceğiniz bir gruplama ve çalışma saatleri açısından size uygun olan meslekleri gruplama yaparak tercihinizi belirleyebilirsiniz.

Meslek seçimi için hazırladığınız bu listeyi daha da daraltmalısınız. Bunun için yazdığınız meslekler hakkında araştırmalar yapın. Bu alanlarda çalışan insanlarla iletişime geçin. Sizi tatmin edecek bilgiler ve bilgi kaynakları bulmaya özen gösterin. Bulduğunuz her bilgiyi not edin. Bilgileri artı ve eksi olarak gruplayın. Eğer tercih etmek istediğiniz mesleğin olumsuz yönleri fazla ise o meslek grubundan uzak durun. Mutlu olamayacağınız bir işte hiçbir zaman başarı olamayacağınızı unutmayın.

Tüm araştırmalarınızı bitirdikten sonra listenizi gözden geçirin. Bu sırada büyük ihtimalle meslek seçimi yapmaya hazır bir hale gelmiş olacaksınız. Meslekler hakkında derinlemesine bilgi edinmek, kafanızda bir kariyer planı oluşmasını sağlayacaktır. En çok avantajı bulunan ve sizi en fazla tatmin edecek olan mesleği seçin. İleride pişman olmamak ve sevdiğiniz işi yapmak için seçeceğiniz mesleğin sizi tatmin etmesi oldukça önemlidir.

Karar verdikten sonra kısa ve uzun vadeli hedeflerinizi belirleyin. Bu sayede meslek seçiminizde herhangi bir değişiklik yapmak isterseniz, iş hayatına atılmadan önce bu değişimi gerçekleştirebilirsiniz. Dolayısıyla daha az zarara uğrarsınız. Üstelik kısa ve uzun vadeli planlarınızın nasıl ilerleyeceğini ve süreç içerisinde ne kadar başarılı olabileceğinizi de görebilirsiniz. Uzun vadeli planlarınızın beş yıllık bir süreyi kapsamasına da dikkat edin. Planlarınızın 6 aylık, 1 yıllık, 3 yıllık ve 5 yıllık süreçleri kapsaması oldukça önemlidir.

Kariyer hedefi yaptığınız meslek hakkında verilen eğitim ve imkanları araştırın. Bu araştırmayı yapmak kariyer hayatınızı etkileyecektir. Eğer mesleki alanda verilen eğitimler ve imkanlar yetersizse kariyer alanında ilerlemeniz zor olacaktır. Hedeflerinizi belirlemeniz de bir o kadar basit olacaktır. Fakat bu sizi tatmin etmeyebilir. Bu nedenle uzun vadede sizi tatmin edecek bir iş seçmeniz oldukça önemlidir.