Mülakat Görüşmelerinde İK Yetkilileri Neleri Göz Önünde Bulunduruyor?

İK yetkilileri tarafından ilk olarak hal ve hareketlerinize, konuşurken kullandığınız jest ve mimiklere bakılmaktadır. Herkes, sevdiği bir iş arkadaşıyla çalışmak ve aynı ortamda bulunmaktan hoşlanır. Bu nedenle İK yetkilileri sorulara verdiğiniz cevaplar bir yana, onlarla göz teması kurarak konuşmanızı, hevesli ve heyecanlı olmanızı bekler.

Birçok iş deneyimine sahip olabilirsiniz fakat, etkili bir iletişim kuramıyorsanız, iş pozisyonu için uygun bir aday sayılmazsınız. Eğer İK yetkilisi hal ve hareketlerinizi beğenmezse, sizi işe almayacaktır. Bu nedenle duruşunuza, oturuşunuza, jest ve mimiklerinize dikkat etmelisiniz.

İşle ilgili uyumunuz da İK yetkilileri tarafından göz önünde bulundurulan bir durumdur. Mülakat görüşmelerinde iş ile olan uyum dereceniz ölçülmektedir. Eğer şirketin performansına katkı sağlayacak biriyseniz, muhtemelen diğer mülakatlara da çağrılan bir aday olacaksınız demektir ya da o iş pozisyonu için uygun görülen adaylardan biri…

İş hayatınızla sosyal hayatınız arasındaki denge de İK yetkilileri tarafından önemli bulunan bir konudur. Sosyal hayatınıza ne kadar düşkün olduğunuz, network kurabilme dereceniz, ne sıklıkla izin kullandığınız ya da ek mesailerde bulunma arzunuz olup olmadığı dikkate alınmaktadır. Bu nedenle görüşme sırasında mutlaka bu soruları İK yetkilisine sormalısınız.

Sizlerden kendinizi hatırlatacak bir iz bırakmanızı isterler. Potansiyel bir adaysanız, İK yetkilisinin hafızasında yer etmelisiniz. Örneğin, “3 dil bilen adam/kadın” olabilirsiniz. Bu nedenle iş görüşmelerinde kendinizden bahsetmeye özen gösterin. Sizi nasıl hatırlamalarını istiyorsanız, bu yönde bir iz bırakmalısınız. İK yetkilisi sizi dağınık saçlarınızdan da hatırlayabilir, bu iş için duyduğunuz heves ve başarılarınızdan da…

Sorumluluk ve yetki kazanma konusunda ne kadar hevesli olduğunuz da göz önünde bulundurulan bir diğer durumdur. İK yetkilisi mülakat sırasında mutlaka sizlere ne kadar sorumluluk sahibi olabileceğiniz ya da kısa zamanda ne kadar çok iş yürütebileceğiniz hakkında sorular soracaktır. Ek olarak kriz ve stres altında neler yapabileceğiniz de önemli bir detay olacaktır.

Sizlerden mülakat görüşmesine gelmeden önce ön bir araştırma yapmış olmanızı da beklerler. Bunu genellikle “Şirketimizin vizyon ya da misyonunuzu biliyorsunuzdur.” cümlesini kurarak ölçerler. Şirket hakkında bilgi sahibi olup olmayışınız onlar için önemlidir. Bir nevi tuzak cümlelerden biridir. Bu nedenle görüşmeye gitmeden önce mutlaka şirket hakkında ön araştırma yapmalısınız.

Başvurmuş olduğunuz işe ne kadar ihtiyacınız olduğu da önemli bir detaydır. Görüşme sonunda işi isteyip istemediğinizi ölçmek amaçlı İK yetkilisi tarafından birkaç soru yöneltilebilir. Bu sorulara dürüst bir şekilde cevap vermelisiniz. Eğer kafanızın içinde herhangi bir soru işareti bulunmuyorsa, o işi istediğinizi hali hazırda bulunan projelerinizden bahsederek belirtin.

İK yetkilileri tarafından özellikle göz önünde bulundurulan bir durum, sözlerinin ne kadar takip edildiği hakkındadır. Mülakat sırasında yanınızda bir not defteri ve kalem bulundurun. İK yetkilisi konuştukça kısa ve öz notlar alın. Bu İK personelinin dikkatini çekecektir. Not aldığınızı görmek, onlara bir fikrinizin olduğunu göstermenin en etkili yoludur.