Mülakat Sorusu: Eski İşinizde En Sevmediğiniz Şey Neydi?

Bazı adaylar iş görüşmesi mülakatı yaparken halen başka bir işte çalışıyor ve işlerinde mutsuz olduklarından dolayı yeni iş arayışında olabilirler.

Bu gibi bir durumda da olunsa, uzun zamandır işsiz de olunsa iş görüşmelerinin kritik soruları arasında olan “Eski işinizde en sevmediğiniz şey neydi?” tarzında bir soruya dikkatle cevap verilmesi gerekir.

Mülakat Sorularına Nasıl Cevap Vermek Gerekir?

Dikkatli düşünüp cevap verilmesi gereken önemli mülakat soruları arasında yer alan bu soruya verilen cevaplar iş görüşmesi yetkilisi tarafından önemsenir. Eski iş yeri ya da eski yöneticiler ile ilgili adayın ne gibi bir düşüncede olduğu ve bu düşüncesi olumsuz da olsa belirtip belirtmediği o iş görüşmesinin seyrini belirler. Aday iş görüşmesi öncesinde mülakat sorularına verilecek cevaplar ile ilgili bir ön hazırlık yapmamış olsa bile her soruda olduğu gibi bu soruda da cevap vermeden önce durup düşünmelidir.

Bu sorunun esas amacı kişinin önceki işlerinden niçin ayrıldığının anlaşılmasıdır. İş görüşmelerinde sorulan eski iş ile ilgili mülakat soruları ile adayın önceki işi ile ilgili tüm detaylar öğrenilmeye çalışılır. Bu mülakat sorusu ile ilgili bazı püf noktalarına aşağıda değinilmiştir.

Mülakatlarda Bu Hataları Yapmayın

  • Aday, bu soruyu cevaplarken eski yöneticileri hakkında ya da eski çalıştığı pozisyon ve iş arkadaşları hakkında kötü sözler sarf etmemelidir. Bu, görüşmeye konu olan işten ayrıldığınızda karşınızdaki kişi için de aynı şeyleri düşüneceğiniz anlamına gelir.
  • Aday eski iş yerinde işlerin yolunda gitmediğinden bahsediyor olsa bile bunu profesyonellik sınırları dahilinde ifade etmelidir.
  • Eski çalışılan şirkette çok yönetici değiştiğinden bahsedilecekse bu konuda da dikkatli olunmalıdır. Aksi halde iş görüşmesi yapan şirket yetkilisi adayın değişen şartlara ayak uydurmakta zorlandığını düşünebilir.
  • Aday eğer eski iş yerinde mesai saatlerinden şikayetçi ise; bunu işlerin daha az planlı yürüdüğünden, bu yüzden de zaman kaybı yaşandığından bahsederek ifade etmelidir.
  • Bu kritik mülakat sorusu cevaplanırken kesinlikle adayın eski iş yerindeki maddi şartların kendisine uymadığından ya da siyasi görüşünün şirketle örtüşmediğinden bahsetmemesi gerekir.
  • İş görüşmesinde bu gibi bir soruyla karşılaşan adaylar karşısındaki yetkilinin amacının eski iş yeri ya da oradaki yöneticiler hakkında konuşmak amacında değil, adayı tanımak amacında olduğunu bilmeli ve ona göre davranmalıdır.