Mülakat Sorusu: Kendinizi Nasıl Motive Edersiniz?

İş görüşmesi mülakatlarında şirketlerin işe alım yetkililerinin adayları yakından tanımak için sorduğu genel sorular vardır. Şirketlerin mülakatlarda sordukları sorular genellikle benzerlik gösterir.

Bu sorulara verilen cevaplarla adayın hangi durumlarda nasıl tepkiler vereceği, iş ile ilgili motivasyonunun nelerden etkilendiği ya da etkilenmediği, iş görüşmesine konu olan pozisyon ile ilgili yeterince bilgi sahibi olup olmadığı gibi bilgiler edinilmeye çalışılır.

Kendi Kendinizi Motive Edebiliyor musunuz?

İş görüşmelerinde yetkililerin öncelikli amacı adayı yakından tanımak olduğu gibi, adaylara sorulan özel sorularda aslında adayın özel yaşamında neler yaptığı değil, olaylar karşısında verdiği tepkiler merak edilmektedir. “Kendinizi nasıl motive edersiniz?” mülakat sorusunda adayla görüşme yapan yetkili aslında adayın düzgün çalışıp çalışmadığını, küçük şeylerden etkilenip motivasyonunun düşüp düşmediğini, adayın motive olabilmek için sürekli teşvik, ödül, pozisyon değiştirme ya da maaş zammına ihtiyacının olup olmadığını anlamaktır.

Bu Soruya Verilmesi Gereken En Uygun Cevap

İş görüşmesi için mülakata davet edilmiş ve şirket yetkililerinin karşısına oturmuş olan aday sık sorulan mülakat soruları arasında bulunan bu soru ile karşılaştığında vermesi gereken en uygun cevap motivasyonunun sıklıkla düşmediği, ancak düştüğü durumlarda da dışarıdan bir etkiye ihtiyaç duymadan kendi kendine motivasyonunu artırabildiği şeklinde olmalıdır.

Kolay mülakat soruları içinde olan bu soruya cevap veren aday kişisel gelişimine önem verdiğinden ve bunu önemsediğinden de bahsedebilir. Kişisel gelişim ile ilgili teknikler hakkında bilgi sahibi olmasından dolayı kendi kendini motive etmek konusunda başarı sağlayabildiğini söyleyebilir.

Bu Cevabı Kesinlikle Vermeyin!

İş görüşmesi mülakatı sırasında bu soruyla karşılaşan bir aday kesinlikle motivasyonunun artması için şirkette terfi alması gerektiğinden, hak ettiğini düşündüğü terfi, ödül, teşvik ya da maaşına zam gibi durumlar gerçekleşmediğinde motivasyonunun düşebileceğinden bahsetmemelidir. Bu gibi bir cevap o mülakatın başlıca başarısız olma sebebidir.

İş arama sürecinde sıkça karşınıza çıkabilecek olan kendinizi nasıl motive ettiğiniz ve motivasyonunuzun hangi hallerde düştüğü ile ilgili soruya aslında önce kendiniz cevap vermelisiniz. İşe alım yetkilisine vereceğiniz cevabı hazırlarken bir yandan da gerçekten nelerle motive olduğunuzu düşünmekte fayda vardır.