Mülakatlarda Yapılan Hataları Nasıl Telafi Edebilirsiniz?

Mülakatlar, hem aday hem de yetkili açısından oldukça stresli bir süreci kapsar. Başınıza bir sorun gelmeyecek dahi olsa mülakat aşamasında gelebilir. Bunun sebebi yaşadığınız heyecan, stres ve baskı olabilir. Dolayısıyla “Asla bu hatayı yapmam” ya da “Asla bu hataya düşmem” dediğiniz her ne varsa, başınıza gelebilir. Peki mülakat aşamasında bir hata yaparsanız bunu nasıl telafi edebilirsiniz? İşte sizler için hazırladığımız en sık yapılan mülakat hataları ve bu hataları nasıl telafi edebileceğinize dair püf noktalar!

Geç mi Kaldın?

Mülakat aşamasında en yapılmaması gereken hata, mülakata geç kalmaktır. Amacınız kötü bir izlenim bırakmaksa bundan daha iyi bir hata olamaz… Bir iş görüşmesine geç kalmak aynı zamanda o işe alınmamak demektir. Geç kalmanızı önlemek adına mülakatın yapılacağı ortama önceden ulaşım sağlamak, trafik koşullarını öğrenmek gerekir. Gerekli önlemleri almış olsanız bile işler her zamanki gibi yürümeyebilir. Kaza yapabilir, asansörde mahsur kalabilir ya da çok erken yola çıkmanıza rağmen ciddi bir trafiğe kapılabilirsiniz. Peki bu durumda ne yapmanız gerekir?

Yaşamış olduğunuz durumu sizinle görüşme yapacak olan İK uzmanına bildirmekle işe başlamalısınız ve mutlaka dürüst olmalısınız. Bir bahane bulmadan önce gerçekten geç kalma sebebinizi anlatmalısınız. Köpeğiniz, halınıza tuvaletini yaptıysa ve siz bunu temizlemek için evden geç çıkmak zorunda kaldıysanız dahi sebep ne ise onu anlatmalısınız. Bu bildiride samimi ve dürüst olmanız, İK yetkilisinin dikkatini çekecektir. Eğer geç kalma sebebiniz de mantıklı, dürüst ve samimi görülürse, yeni bir program hazırlanarak sizinle görüşme sağlanabilir.

Afalladın ya da Yanlış Cevap Verdin

Adaylar tarafından yapılan en sık mülakat hataları içerisinde listenin başında bir soru karşısında afallamak ya da yanlış cevap vermek vardır. Kendinizi nasıl ifade etmeniz gerektiğini bilemediğiniz zamanlarda afallayabilir ya da soruya çok yanlış bir cevap verebilirsiniz.

Bu tip durumlar genelde hiç beklenmedik tarzda bir soruyla karşı karşıya kalan aday tarafından yapılan hatalardır fakat telafisi oldukça basittir. Eğer bir soru karşısında afallarsanız, “Bilmiyorum” yanıtını vermeden önce biraz düşünmelisiniz. Unutmamalısınız tarafınıza sorulan her soru için bir dakikalık düşünme payınız mevcuttur. Mülakat için yeterince hazırlık yapmış ya da yapmamış olabilirsiniz. Önemli olan işiniz ve sektörünüz hakkında sahip olduğunuz donanım ve bilgidir. Hangi soruyla karşılaşırsanız karşılaşın cevabı, yaptığınız iş ve bulunduğunuz sektörü derinden etkiler. Dolayısıyla mantıklı bir cevap vermek için işinizi ve sektörünüzü düşünün. Halen daha cevap verecek bir yanıt bulamazsanız, yetkiliden soruyu daha ayrıntılı bir şekilde sormasını ya da örneklendirme yapmasını rica edebilirsiniz.

Herhangi bir soruya yanlış cevap verdiğinizi ya da kendinizi yeterince ifade edemediğinizi düşünüyorsanız, bu duruma açıklık getirmek amacıyla bir teşekkür mektubu oluşturabilirsiniz. Mülakat aşamasında karşılaştığınız bu problemi dile getirmeniz ve İK yetkilisine durumu açıkça belirten, kendinizi daha iyi ifade etmenizi sağlayan ve teşekkürlerinizi ileten bir mektupla ulaşmanız, durumu düzeltebilir. Hatta olumsuz geçen bir mülakatı bile olumlu hale dönüştürebilir.