İş görüşmesi mülakatlarında her firmanın kendisine ait oluşturduğu özgün sorular vardır. Fakat bazı mülakat soruları geneldir ve gittiğiniz her iş görüşmesinde karşınıza çıkar. “5 yıl sonra kendini nerede görüyorsun?” sorusu da genel geçer sorulardan biridir. Basit sayılsa da tuzak mülakat soruları içerisinde yer alır. Vereceğiniz cevap önemlidir çünkü burada size aslında şu sorulmaktadır: “Bir kariyer hedefin var mı?”
Karşınıza bu soru gelmeden önce pratik yapmanız, görüşme esnasında hazır cevap olmanızı sağlar. Bu soruyu cevaplamadan önce kalbinizin ve mantığınızın sesini aynı anda dinlemelisiniz. Bir yanınınız hayallerinize odaklıyken, diğer yanınız bu hayalleri gerçekleştirmek adına seçebileceği kariyer yollarını düşünmelidir.
“5 yıl sonra kendini nerede görüyorsun?” sorusuna verilen trend cevaplar da vardır:
- 5 yıl sonra kendimi bu şirket içerisinde üst düzey yönetici grubunda görüyorum.
- Kendimi başarılı bir girişimci olarak hayal ediyorum.
- İşkolik biri olarak ev ile iş arasındaki yaşam dengesini bulmuş ve hayatında başarılı adımlar atarak ilerleyen biri olarak görüyorum.
Bu soruya genel bir cevap vermek yanlıştır. Cevabınızın özgün olması istenmektedir. Yukarıda yer alan cevap örneklerinin dilerseniz hepsini, dilerseniz yalnızca bir tanesini söyleyebilirsiniz, yanlış bir cevap olmayacaktır. Lakin yetkili cevabınızı eksik ve yeterince özgün ifadeleri barındırmayan “yetersiz bir cevap” olarak görecektir. Bu da mülakat sonucunuza bir eksi puanın eklenmesine sebep olacak demektir. Öyleyse bu soruya nasıl cevap vermeli ve yetkiliyi etkilemelisiniz?
Karşınıza gelebilecek sorulardan biri olduğu için mutlaka her gün hedeflerinizi gözden geçirmelisiniz. “Neyi hedeflediğinizi” bulmalısınız. Başarılı bir yönetici mi olmak istiyorsunuz yoksa girişimci mi? Yoksa 5 yıl sonra kendinizi bir milyarder olarak mı konumlandırıyorsunuz? Hedefiniz ne olursa olsun, her gün hayal etmelisiniz. Hayal etmek, başarınızı arttıracaktır. Büyük düşünmelisiniz. Bu sayede daha verimli, etkin ve performansı yüksek biri olursunuz. Zamanla günlük bir rutin haline gelecek olan bu alışkanlık, geleceğe dair umut beslemenizi de sağlar. Bir kariyer planına sahip olursunuz.
Geleceğe doğru emin adımlar atarak ilerlediğinizi belli etmelisiniz. Yetkili tarafından bu soru sorulduğunda, bu iş pozisyonunun sizin açınızdan bir yatırım olduğunu ifade edebilirsiniz. Ulaşmak istediğiniz noktaya temelden başlamak istediğinizi ve zirveye ulaşmak için her detayı öğrenmeniz gerektiğini vurgulayabilirsiniz. Sektörü temelinden öğrenme arzunuz olduğunu belirtmeniz, problem çözme odaklı bir yapıya sahip olduğunuzu belirtmek için harika bir yoldur!
Kısa, orta ve uzun vadeli hedefleriniz olmalıdır. Bu hedeflerden yetkiliye bahsederken mutlaka hedefleriniz arasında bağlantı kurmalısınız. Örneğin bir bankada gişe memuru olarak çalışmak istemenizin sebebini açıklarken, “Kendimi 5 yıl sonra sizin pozisyonunuzda görev alırken görüyorum fakat önce sektörü temelinden öğrenmeliyim. Bu nedenle başvurumu yaparken gişe memurluğunu seçtim.” demeniz, bir gayeniz, vizyonunuz olduğunu karşı tarafa iletmenizi sağlar. Yetkili bu durumda sizi sorumluluk sahibi biri olarak görecektir.