Müşterilerin Eski Kullanım Alışkanlıkları Değişiyor!

Müşterilerin Eski Kullanım Alışkanlıkları Değişiyor!
Müşterilerin Eski Kullanım Alışkanlıkları Değişiyor!

Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Serkan Ülgen, dijitalleşme ve yeni dönem müşteri faaliyetlerine yönelik açıklamalarda bulundu. Ülgen, “Yeni dönemin, fiziksel dünyadaki işlemlerin dijitale taşınacağı bir dönem olacağını düşünüyoruz. Dijitalle tanışıp, her işlemini dijital kanallar üzerinden yapmaya başlayan müşterilerimizin eski kullanım alışkanlıklarına döneceğini düşünmüyoruz.” dedi.

AA muhabiri ile gerçekleştirdiği röportajda Serkan Ülgen, koronavirüs salgını ile birlikte mobil ve internet bankacılığı hizmetlerinde yaşanılan gelişmelerle, gelecek dönemdeki teknolojinin bankacılık sektörünü etkilediğini ifade etti. Dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde, toplum sağlığının korunmasının en büyük öncelikleri olduğunu dile getirdi. Tüm bu süreçte hem tüketici davranışlarında hem de harcama tercihlerinde birçok değişiklik yaşandığını da belirtti.

Harcamalarda Azalma Meydana Geldi

Serkan Ülgen tüketici davranışlarını ve harcama tercihlerini göz önüne aldıklarında seyahat/konaklama harcamalarının yüzde 82, yeme/içme (restoran) harcamalarının yüzde 76, giyim harcamalarının yüzde 66, akaryakıt harcamalarının yüzde 36 azaldığını söyledi.

Ülgen açıklamasında şu sözlere yer verdi:

“Normalleşmeyle birlikte (1 Haziran-31 Ekim) kartla yapılan günlük ortalama harcamalar, koronavirüs salgını öncesindeki seviyelere dönerken, seyahat harcamaları hala pandemi öncesi dönemdeki seviyeye ulaşmadı. Yine salgın dönemi öncesine kıyasla normalleşme sürecinde tüketicilerin mobilya/dekorasyon harcamalarının yüzde 39, elektronik harcamalarının yüzde 76, market/gıda harcamalarının ise yüzde 25 artığı gözlemlendi. Evde kalma dönemiyle birlikte fiziksel alışveriş yerini çevrimiçi alışverişe bıraktı. Pandemi döneminde Yapı Kredi müşterilerinin her 3 satın alma işleminden 1’i e-ticaret oldu. Bu oran pandeminin ortaya çıkmasından önce 5 alışverişten 1’i şeklindeydi. Normalleşme döneminde ise bu oran 4 alışverişten 1’i şeklinde gerçekleşti. Normalleşme döneminde günlük e-ticaret hacmi pandemi öncesi döneme göre yüzde 37, pandemi dönemine göre ise yüzde 26 artış gösterdi.”

Temassız İşlemler Arttı

Pandemi sürecinde temassız ödemelerde ciddi bir artışın meydana geldiğini söyleyen Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Serkan Ülgen, “Türkiye’yi kredi kartıyla tanıştıran ilk banka olarak temassız ödemeler uzun yıllardır yatırım yaptığımız ve üzerinde çalıştığımız bir alan. Kredi kartı temassız işlem adedi ve cirosunda da sektörün lider bankasıyız.” dedi. Ülgen açıklamasına şu sözlerle devam etti:

“Fiziki alışveriş işlemleri içindeki temassız işlem payı pandemi öncesinde yüzde 27 iken, pandemi döneminde bu oran yüzde 47’ye, normalleşme döneminde ise yüzde 59’a çıktı. Buna ek olarak temassız kredi kartı hacmi normalleşmede pandemi dönemine göre yüzde 95, pandemi öncesine göre ise yüzde 272 artış gösterdi. Türkiye’de pandeminin ortaya çıktığı ilk günlerde kredi ve banka kartlarıyla temassız ödeme işlem tutarı limiti 120 TL’den 250 TL’ye yükseltildi. Yapı Kredi, Türkiye’de bu değişime uyum sağlayan ilk banka oldu. Uzun yıllardır kredi kartlarımızı temassız özellikli bastığımız için bireysel kredi kartlarımızın neredeyse tamamında temassız özelliği bulunuyor. Temassız özellikli TLCard adedimizi de müşterilerimizin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda düzenli olarak artırmaya devam ediyoruz. Bunun yanında temassız ödeme sadece kartlarla değil, World Pay’in sunduğu çözümler sayesinde cep telefonundan POS’a temas etmeden de yapılabiliyor. Yapı Kredi Mobil ile görüntülü görüşme asistanlarımıza bağlanarak banka müşterisi olma kolaylığı sunduk.”