Neden İnsan Kaynaklarında Çalışmalısın?

Kariyer hedefinde insan kaynakları bölümünde çalışmak varsa, bu meslek hakkındaki detayları öğrenmelisin! Günümüz iş dünyasında hızlı bir şekilde büyüme potansiyeli gösteren meslek alanı yaratıcılık, esneklik ve geniş iş olanakları sayesinde en çok tercih edilen meslek gruplarından biri haline geldi. Kariyer listelerinin başında yer alan insan kaynakları bölümü iş pozisyonları, bireylerin hem günlük hem de özel yaşamlarında avantaj sağlamaktadır. Peki insanların bu mesleği çekici bulmasının sebepleri neler? Neden insan kaynaklarında çalışmalısın?

Kısaca İK olarak bahsedilen meslek grubu, şirketlerin en çok ihtiyaç duyduğu alandır. Bu alan şirketin şirket olmasını sağlamaktadır. Yani zaman geçse de, teknoloji ilerlese de daima bu pozisyona şirketlerde ihtiyaç olacaktır. Gelecek kaygısı taşımamaktadır. İşe alım şartlarına uyulduğu takdirde bu pozisyona başvuru yapan adaylar genel olarak istihdam edilmektedir. Şirketlerin güçlü bir yapıya sahip olabilmesi için İK personellerine daima ihtiyacı vardır.

İK personelleri daima normal bir çalışan gibi iş hayatına başlamazlar. Genellikle farklı bir bakış açıları bulunur ve ücretlendirmeleri de bu yönde olur. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu tarafından 2016 yılında açıklanan verilere göre İK çalışanlarının ortalama yıllık maaşı 60 bin dolardı. Diğer meslek gruplarının büyük bir çoğunluğu için bu oran yıllık 38 bin dolar civarındaydı.

İK personelleri, çalışanlar ile birebir ilişki ve iletişim içerisindedir. Bu nedenle her çalışan hakkında detaylı bilgiye sahip olurlar. Bir çalışanın gösterdiği performans, verimlilik ve başarıları daima onların bilgisinde gerçekleşir. Şirket içerisinde görevlerin doğru bir şekilde dağıtılmasını, organizasyon yapısının doğru bir şekilde koordine edilmesini onlar sağlar. Yani şirket içerisindeki çalışanların almış oldukları görev ve sorumluluklardaki refahı, mutluluğu onlara bağlıdır. Bir İK yetkilisi ne kadar başarılı olursa, şirketin başarısı da o yönde artar.

Çalışanlar hakkında detaylı bilgiye sahip olmaları aynı zamanda mesleki gelişim alanlarında denetim yapmalarını ve çalışanların eksik oldukları noktayı bulmalarını sağlar. Personelleri değerlendirerek şirketin de eksik olduğu yönleri tespit ederler. Bireylerin güçlü ve zayıf yönlerine ait profiller oluştururlar. Bu sayede bireysel olarak çalışanların gelişmesinde önemli rol oynarlar. Yani bir çalışanın ilham kaynağı olabilirsiniz…

Söz konusu problem çözme ve karar alma süreci olduğunda ilk başvurulan departman İK bölümüdür. Alınacak olan kararların çalışanlar ve şirket açısından analiz edilmesi istenir. Bir kararın alınıp alınmaması İK personellerinin onayına bağlıdır. Eğer İK uzmanları yöneticiler tarafından alınacak olan onayı doğru ve olumlu bulmuyorsa, yöneticiler bu kararı almak istemez. Her İK yetkilisinin sorun yaratacak olan problemleri ve kararları engelleme fırsatı vardır.

İK demek sürekli olarak insanlarla birebir iletişim halinde olmak demektir. Bu bir tek çalışanlarla değiş sektör içerisinde yer alan herkesi kapsar. Network çevresi elde edebilmek ve başarılı insanlarla tanışmak için İK personeli olmak adeta bir fırsattır. Sektörün ileri gelmiş insanlarını tanımak, İK personelleri açısından iyi bir avantajdır.