Neden Profesyonel Bir Vesikalık Fotoğrafınız Olmalı?

Her insanın hem kişisel hem de iş yaşamı içerisinde mutlaka profesyonel bir vesikalık fotoğrafı olmalıdır. “Profesyonel bir vesikalık fotoğrafı ne yapacağım?” şeklinde düşünüyorsanız eğer, işe alım sürecinizde ilerleyemeyeceğinizi aklınızda bulundurmanız gerekiyor. Hiç fotoğrafınızın olmaması aynı zamanda başvurularınıza hiç olumlu yanıt alamamanız demektir. Sonuçta hiçbir şirket ve işe alım uzmanı görmediği bir insan hakkında yorumda bulunamaz.

Bulanık olmayan, güzel ve özenli bir şekilde çekilmiş olan vesikalık olan fotoğraf pek çok alanda işinize yarar. Örneğin,

  • E-mail hesabınız
  • LinkedIn profiliniz
  • Twitter, Facebook, Instagram sosyal medya hesaplarınız
  • Kişisel websiteniz veya portföyünüz

Vesikalık Fotoğraf Çekilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Profesyonel bir vesikalık fotoğraf çekilmeden önce dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Bu fotoğrafı iş başvurularında kullanacağınız için ilk dikkat etmeniz gereken nokta fotoğrafın net olmasıdır.

Fotoğrafı çekilirken mutlaka beyaz ya da siyah bir gömlek tercih etmelisiniz. Bu gömleğin düz olması, üzerinde herhangi bir desen olmaması daha iyi bir görüntü verecektir. Mevsimsel ya da parti gömleklerinden de uzak durmalısınız. Eğer ten renginiz açık ise koyu ton, koyu ise açık ton gömlek tercih etmelisiniz. Bu sayede yüz hatlarınız daha vurgulu görünecektir.

Fotoğrafınız mutlaka sade ve düz bir zemin önünde çekilmelidir. Eğer fotoğrafçıya ayıracak vaktiniz yoksa ya da iş başvurunuzu internet üzerinden hemen yapmanız gerekiyorsa, telefondan çekim yapmak zorundaysanız, zemininizin düz olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer bir fotoğraf uzmanı değilseniz pencerelerden ve yoğun arka planlardan uzak durmalısınız.

Fotoğraf çekilirken omuzlarınız dik durmalıdır. Bu kendinize güvendiğinizi gösteren bir işarettir. Gülümsemeyi, gözlerinizi kısmamayı unutmayın. Tek bir adet değil, pek çok fotoğraf çekilin ve sonucunda en sevdiğiniz fotoğrafı tercih edin.

İyi bir kamera kullanarak çekildiğiniz, photoshop kullanarak ayrıntılarını düzenlediğiniz ya da direkt olarak fotoğrafçı aracılığıyla ulaştığınız vesikalık fotoğraf, hemen hemen her ortamda kullanabileceğiniz bir fotoğraf olacaktır. Fotoğrafınızdan mutlaka fazla fazla çıkartmalı, elinizin altında da mutlaka bir tane bulundurmalısınız.

İş Başvurusunda Kullanılacak Fotoğrafta Dikkat Edilmesi Gerekenler

İş başvurusu yaparken özgeçmiş bilginizin içerisine mutlaka fotoğraf eklemeniz gerekir. Günümüz şirket ve işletmeleri, fotoğraf bulunmayan başvuruları kabul etmemektedir. Özgeçmiş bilgilerinizin içerisine ekleyeceğiniz fotoğraflarda dikkat etmeniz gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Yüzünüz net bir şekilde görünmelidir. Fotoğrafa bakan kişi sizi tanıyabilmelidir.
  • Fotoğrafınız mutlaka son 6 ay içerisinde çekilmiş bir fotoğraf olmalıdır. Dolayısıyla eskiyen bir fotoğrafınızı kullanmamalı, özgeçmişinizi güncel tutmalısınız.
  • Hafif tebessüm etmeli, güler yüzlü görünmeye dikkat etmelisiniz.
  • Ağır makyajdan ve abartılı bir saç stilinden kaçınmalısınız.
  • Çekileceğiniz fotoğrafın arka fon rengi beyaz, gri, siyah, kırmızı veya mavi olmalıdır. Genel olarak beyaz arka fon tercih edilmektedir. Bu arka fon renkleri yüzünüzün daha net görünmesini sağlar.