Not Ortalamanız İş Hayatınızı Etkiler mi?

Üniversitelerden mezun olan adayları yeni bir süreç bekler. Bu süreç iş arama sürecidir. Hem hobilerine hem ilgi alanlarına hem de becerilerine en uygun işi bulmak için çabalarlar. İş arama sürecinde adaylar iyi bir profil oluşturmak adına çeşitli araştırmalar da yapar. Bu noktada da mezun oldukları okula bağlı olarak not ortalamalarının işe alımlarda etkili olup olmadığını da merak ederler.

Genel olarak bakıldığında not ortalamasının önemli olduğu sektörler bulunmaktadır. Fakat bu sektörler haricinde not ortalamanız dikkate alınmamaktadır. Bunun yerine sahip olduğunuz beceriler, özellikleriniz ve yetenekleriniz ilgi merceğindedir. Okulda çevrenize baktığınızda herkesin ortalama için uğraştığını görebilirsiniz. Lakin önemli olan hangi sektörlerde ortalamanın gerektiğini bilmektir. Eğer ortalama yerine beceriye ihtiyacınız varsa bu ayrımı hemen yapabilir, kendinizi hangi alanda geliştirmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz!

Not Ortalaması Hangi İş Sektörlerinde Gerekli?

Yüksek not ortalamasına sahip olmak aslında her sektörde farklı avantajlar sunmaktadır. Fakat özellikle yüksek lisans, doktora düşünen ve akademik kariyer yapmayı planlayan bireyler açısından daha da önemli bir hale gelmektedir. Akademik kariyere ek olarak; danışmanlık, finans, mühendislik ve yatırım bankacılığı sektörlerinde de adayların yüksek not ortalamasına sahip olması beklenmektedir.

Bu alanlarda çalışmak isteyen bireylerin her şeyden önce çok fazla ders çalışması ve iyi bir ortalama elde etmesi gerekir. Çünkü bu sektörlere mensup iş gruplarında not ortalaması da işe alımları etkiler. Derslerinde başarılı olan personellerin, daha çok bilgiye sahip olduğu düşünülmektedir.

Deneyim Daima Ön Planda

Üniversiteden mezun olurken 4.0 ortalamaya yakın bir ortalama ile mezun olduğunuzda bu sizin çok iyi ve başarılı bir personel olacağınızı göstermez. Not ortalamasının her şey demek olduğunu aklınızdan çıkarmanız gerekir. Elbette iyi bir ortalama yakalamak önemlidir fakat iş deneyimi dersliklerde değil, iş yerinde kazanılır. Sınavlardan başarılı olmanız etkili iletişim ve zaman yönetimi becerilerine sahip olduğunuzu göstermez. Bu becerilere sahip olduğunuzu gösteren şey elde ettiğiniz deneyimler olacaktır.

Dolayısıyla iş hayatına atılmadan önce staj yapmış olmak, iş hayatına atılırken bir adım öne çıkmanızı sağlayacaktır. Üniversitedeki artan zamanlarınızda da çeşitli etkinliklerde yer almanız, projelere katılmanız ya da part time işlerde çalışmanız da deneyim olarak sayılmaktadır. Edineceğiniz her deneyim, iş hayatına başlangıç da önemlidir. Çünkü işverenlerin yüzde 90’ından fazlası liderlik, güçlü iletişim kurabilme, stratejik düşünebilme, etkili iletişim kurabilme, problem çözebilme gibi yeteneklere sahip personellerle çalışmak ister.

Kimi zaman çok yüksek bir not ortalaması elde etmek, ofis çalışanlarıyla aranızda mesafe olacağı düşünüleceğinden olumsuz etki bile yaratabilmektedir. İşverenler, şirket içerisindeki personellerini ön planda tutmak zorundadır. Sizin onlardan farklı olduğunuzu düşünürler ise (ya altında ya üstünde) ortalamanız olumsuz bir etki yaratır. Aynı zamanda işveren bu durumu bir tehlike unsuru olarak görür. Yüksek not ortalamasına sahip olan bir personelin, şirketi kısa zamanda terk edeceğini düşünür. Bunun sebebi de daha iyi fırsatları personelin değerlendirme arzusunda bulunacağı endişesidir.