Önemli bir iş görüşmesinden önce adayların heyecan ve stres seviyesi artmaktadır. Zihinlerinde pek çok soru işareti ile birlikte “Ne yapacağım?” sorusunun verdiği endişeyi de yaşarlar. Hangi sektörde olursa olsun iş görüşmesine gidilmeden önce, adayın kendisine zaman ayırması gerekir. Belli zamanlar ayırarak, yapılacak iş görüşmesine doğru bir şekilde hazırlanılmalıdır. Hali hazırda çalışıyor dahi olsanız, günün kalan kısmında mutlaka kendinize en az 30 dakikalık bir zaman ayırmanız gerekir ve bu süre iyi bir şekilde değerlendirilmelidir.
Kendine Dikkat Et!
Önemli bir iş görüşmesine hazırlanırken özellikle kendine dikkat etmen gerektiğini unutmamalısın! Zinde ve dinç olabilmek için beslenmene, uyku düzenine ve sağlığına dikkat etmen gerekir. İş görüşmeden maksimum 90 dakika öncesine kadar protein içeren gıdalar tüketilmelidir. Protein tüketmek, konsantrasyonu arttırır. Yüksek karbonhidrat tüketimi, kan şekerinde yükselmeye ya da düşmeye neden olur. Bu durumda odaklanmayı zorlaştırır. İş görüşmesinden bir hafta önce dengeli ve düzenli bir beslenme programına geçilmelidir. Haftada en az üç kez spor yapılması da odak seviyesini arttıracaktır.
Karşınızdaki İK yetkilisine enerjinizi, heyecanınızı ve kendinizi doğru bir şekilde ifade edebilmenin de yolu budur. Görüşmenin olumsuz geçmemesi için yüksek motivasyona ve enerjiye sahip olmak, doğru beslenmekten, düzenli uykudan geçmektedir.
Meditasyon yapmak, egzersizlere katılmak zihninizin de arınmasını sağlayacaktır. Arınmış bir zihinle mülakata girmek, ruh halinizde oluşacak duygu değişimlerini de kontrol altına almanızı kolaylaştıracaktır. Stres yönetiminde başarılı olmanın sırrı arınmış bir zihne sahip olmaktır.
Özgeçmişini ve Yapacağın Konuşmayı Gözden Geçir
Etkili bir özgeçmiş hazırlamış olmasanız, iş görüşmesine davet edilmemiş olurdunuz. Bunu kendinize devamlı olarak hatırlatmalı ve özgeçmişinizi tekrar tekrar gözden geçirmelisiniz. İş görüşmesine giderken yanınızda mutlaka özgeçmişinizin bir kopyası olmalıdır. Burada vermiş olduğunuz bilgileri dikkatlice okumalı, görüşmeye davet edilmiş olduğunuz iş pozisyonunda aranan nitelikler ve kişisel özellikler ile özgeçmişinizdeki bilgileri entegre etmelisiniz. İlanda yer alan iş ve görev tanımını da defalarca okumalısınız ve bu konuda kendinizle ilgili neler anlatabileceğinizi düşünmelisiniz.
“Kendimi en iyi nasıl ifade edebilirim?” sorusuna vereceğiniz cevap, aradığınız yanıt olacaktır. Sahip olduğunuz özellikleri tekrar düşünün ve sektörde eksik olan özelliğin sizde olup olmadığını arayın. Varsa, yeteneklerinizi ve kendinizi gösterebilmek için bu fırsatı kullanmalısınız.
Karşınızdaki insanın da bir zamanlar sizin gibi iş aradığını ve bu süreci geçirdiğini kendinize hatırlatmalısınız. Siz ne kadar gergin, stresli, heyecanlı, mutlu ya da mutsuz olabilirseniz, o da olabilir. Çünkü her iş görüşmesi birbirinden farklıdır ve İK yetkilisine yapılacak olan iş görüşmeleriyle ilgili daha fazla görev ve sorumluluk düşmektedir. Onun da bir insan olduğunu unutmadan, hareket etmeye ve konuşmaya özen göstermelisiniz. Kendinizi nasıl rahat hissetmek istiyorsanız, aynı şekilde İK yetkilisine davranmalı fakat samimiyet çizginizi de bozmamaya dikkat etmelisiniz.