Özgeçmiş Hazırlarken Cevabını Merak Ettiğiniz Sorular!

İş hayatının başlangıcı, ilk iş gününüz değildir. İş hayatı, iş arama süreci ile başlar. Bu sürecin başarılı bir şekilde tamamlanabilmesi için de kendinize özgün, dikkat çekici ve etkileyici bir özgeçmiş hazırlamanız gerekir. Bunun için de özgeçmiş hazırlarken dikkat edilmesi gereken püf noktaları bilmelisiniz.

Eğer yeni mezun olmuş biriyseniz ya da deneyimsiz bir adaysanız, özgeçmiş hazırlamak sizin için çok daha zor olacaktır. Kendinizi adeta bir boşluk içerisine düşmüş gibi hissedebilirsiniz. CV’nizin içerisine ne eklemeniz, ne çıkartmanız, hangi özelliklerinizi ön plana almanız gerektiğini bilmeyebilirsiniz. Zihninizi meşgul edecek pek çok soru ve sorunla baş başa kalacağınız bu süreçte bir özgeçmiş oluştururken sorduğunuz soruların cevabını bulmanız için aşağıdaki bilgilerden faydalanabilirsiniz!

Özgeçmişimdeki fotoğraf nasıl olmalı?

CV’nizde yer alacak fotoğrafta dikkat etmeniz gereken püf noktalar: yüzünüzün net bir şekilde görünmesi, giymiş olduğunuz kıyafetin ütüsüz görünmemesi, bakımsız ya da ağır makyajlı görünmemek ve dikkat dağıtacak unsurların yer almadığına dikkat etmektir.

Staj bilgileri yazılmalı mı?

Deneyimli bir aday olsanız bile, evet! Staj bilgileriniz mutlaka CV’nizin içerisinde yer almalıdır. Staj bilgileriniz (özellikle deneyimsiz adaylar için) oldukça önemlidir. İş yaşamına nasıl başladığınızı gösteren net bilgilerdir.

Kısa süreli olsa bile her iş deneyimimi yazmalı mıyım?

Kesinlikle, evet! Çalıştığınız iş ne olursa olsun, mutlaka size katmış olduğu bir beceri ya da yetkinlik olacaktır. Kısa süreli dahi olsa mesleki ya da kişisel olarak edinmiş olduğunuz bir katkı olacaktır. Dolayısıyla tüm iş deneyimlerinizi özgeçmişinize yazmalısınız.

İş deneyimlerimin ayrıntılı bilgisini vermeli miyim?

Farklı sektörlerde, firmalarda, pozisyonlarda çalışan kişilerden biriyseniz, mutlaka CV’niz içerisinde iş deneyimlerinize ait dikkat çekecek ve tek bir cümleye sığdırabileceğiniz ayrıntı vermeniz gerekir. Çalışmış olduğunuz kurumun size sunduğu katkı değil, sizin şirkete sunduğunuz katkıyı bu cümlenizde belirtmelisiniz. Örneğin, “X şirketi içerisinde 3 ay içerisinde gerçekleştirdiğim takım çalışmalarıyla birlikte, şirketin yüzde 300 oranında büyümesine katkıda bulundum.” gibi…

Referans eklemek önemli mi?

Evet, referans eklemeniz, özgeçmişinizin daha dikkat çekici bir hale gelmesini sağlayacaktır. Üstelik bu kişi iş başvurusu yaptığınız şirketin personeli ise diğer adaylardan direkt olarak ön plana çıkarsınız. Bu direkt olarak işe alınmanızı bile sağlayabilir. Akademik ya da proje bazlı alacağınız referanslar, CV’nizin kalitesini arttıracaktır.

Yabancı dil bilgimi nasıl belirtmeliyim?

Çoğu aday iş başvurusu yaparken sahip olduğu dil bilgisini abartılı bir şekilde göstermektedir ve bunu yaparak, büyük bir hata içerisine girerler. Başvurulan iş pozisyonuna dair yapılan mülakatta, yetkili sizi denemek amaçlı yabancı dil konuştuğunda, ona cevap veremezseniz, elenirsiniz. Bu nedenle yabancı dil bilginizde dürüst olmalısınız.