Özgeçmiş Hazırlarken Yapılan En Önemli 3 Hata!

İş hayatındaki kariyer planlamasında ve personel alımı iş başvurularında özgeçmişin önemi oldukça büyüktür. Etkileyici ve dikkat çekici bir özgeçmiş hazırlamak, umudunuzun kalmadığı anda işe alınmanızı sağlarken, özgeçmişinizde yapacağınız herhangi bir hata ne kadar uygun bir aday olsanız bile işe alınmanızı engelleyebilir. Dolayısıyla bir diğer adı ile CV’leriniz içerisinde dikkat etmeniz gereken konular vardır.

Özgeçmişin Görünümü En Önemlisidir

İşe alım uzmanları henüz okumadan önce özgeçmişin görünümünün nasıl olduğuna dikkat ederler. Dağınık görünümde, tabloların karışık bir halde olduğu, yazım hataları ile dolu ve sayfa düzeninin olmadığı bir CV’yi inceleyen yetkilinin ilk düşüncesi, olumsuz yönde olacaktır.

Bu hatanın gerçekleştirilmemesi için ekleyeceğiniz bilgilerin birbiri ile uyumlu olmasına, CV’nizin dağınık bir içerik yapısına sahip olmamasına dikkat etmelisiniz. Net ve uyumlu bir akış şemasına sahip olan özgeçmiş içerik sıralaması şu şekilde yer almalıdır:

  1. İletişim bilgileri
  2. Kişisel bilgiler
  3. Kariyer hedefleri
  4. Uygun görülen pozisyonlar
  5. Eğitim durumu
  6. Yabancı dil bilgisi
  7. Varsa daha önceki iş deneyimleri, staj bilgileri
  8. Deneyiminiz yoksa 7. madde yerine dahil olduğunuz üniversite etkinlikleri, kulüpler, dernekler vb.
  9. Hobi ve ilgi alanları
  10. Almış olduğunuz eğitim programları ve sertifikalar
  11. Kişisel beceriler
  12. Referans

Özgeçmişlerde Gereksiz Bilgilere Yer Verilmemeli

Bazı deneyimsiz kişiler özgeçmiş hazırlarken gereksiz ve insan kaynakları uzmanlarını hiç ilgilendirmeyen, işe alımda etkisi olmayacak bilgileri de eklerler. Özgeçmişlerdeki kişisel bilgilerin yer aldığı kısımda sadece kişinin kendine ait ve iş ile ilgili olabilecek bilgilere yer vermesi en doğrusudur. Bu bilgiler ad – soyad, iletişim bilgileri – doğum tarihi – ehliyet varsa var olduğunu belirten ve sınıfının ne olduğunu gösteren bilgi, sigara kullanma durumu, evli ya da bekar olunduğu şeklinde sıralanabilir.

Tam bu noktada belirtmek gerekir ki; özgeçmişlere yazılacak olan sosyal medya adreslerinin resmi, ciddi ve kişinin adından soyadından oluşuyor olması önemlidir. Çünkü günümüz iş dünyasının teknoloji bazlı olması, şirketlerin de bu alandaki çalışma faaliyetlerini arttırdığını göstermektedir. Başvururken yazacağınız sosyal medya platformları içerisinde (Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin vb.) iletişim bilgilerinizin tam olmasına ve bu platformların resmi bir şekilde kullanılıyor olmasına dikkat etmelisiniz. Şirketler, sosyal medya üzerinde profesyonel bir duruş sergileyen adayları görmek ister. Bu nedenle sosyal medyanın gücü hafife alınmamalıdır.

İletişim Bilgilerinizin Güncelliğinden Emin Olun

Yeni bir işe başvururken genellikle daha önceden hazırlanmış özgeçmişler kullanılır. Ancak her iş başvurusu sırasında kontrol edilmeli ve bilgilerin güncel olup olmadığına bakılmalıdır. Özellikle telefon numarası ve e-mail adresi bilgilerinin yanlış yazılmamış olduğundan ve güncel olduğundan emin olunmalıdır. Çünkü bu bilgiler, direkt olarak yetkilinin size mülakat ya da iş görüşmesiyle ilgili olarak bilgi aktarabileceği iletişim kanallarını oluşturur. Bilgilerin güncel olmaması ya da erişilememesi, direkt olarak elenmenize sebep olacaktır.