Özgeçmişine Mutlaka Eklemen Gereken 3 Önemli Detay!

Kaliteli ve etkileyici özgeçmiş, size çok farklı alanlarda başarı getirebilmektedir. Örneğin, deneyimsiz bir aday olsanız bile hazırladığınız özgeçmiş sayesinde, uluslararası ve köklü bir şirkette yer alabilirsiniz. Önemli olan, CV içerisinde yer alacak detaylara önem vermek ve yetkililer tarafından asıl istenen şemada ve içerikte hazırlamaktır.

İşe alım uzmanlarını etkileyecek bir CV hazırlamak aslında oldukça kolaydır. Önemli olan püf noktaları bilmek ve mutlaka bu içerikleri düzenli, anlamlı bir şekilde özgeçmişinizin içerisine yerleştirmektir. İşte yetkilileri etkilemenizi sağlayacak CV ayrıntıları!

İstatistikler ve Sayısal Veriler

İşe alım uzmanlarını etkilemek istiyorsanız, onları etkileyebilecek somut verileri kullanmanız gerekiyor. CV’nizin içerisinde sayısal veriler kullanmanız, işe alım uzmanları tarafından olumlu bir şekilde karşılanmaktadır. Çünkü her şirket işe alacağı adaydaki performansı önceden bilmek ister. Yetkililer sayısal verilerin ve istatistiklerin kullanılması ile ilgili olarak, adaya ait tüm bilgilerin sonuç gösterdiğini ve performans açısından ölçme imkanı tanıdığını söylemektedir.

Örneğin bir blog yazarlığına başvuru yapacaksanız başvurunuzun içerisinde, “9 ay boyunca 30 adet blog yönettim ve bu blog içeriklerini Facebook ve Instagram üzerinde paylaşarak 169 bin insana ulaştım.” demeniz sizi bir adım öne çıkaracaktır.

İş Başvurusundaki Anahtar Kelimeler

Teknolojinin gelişmesi ve yapay zekanın kullanım alanlarının artması, İnsan Kaynakları departmanında çalışan bireyleri de etkilemiştir. Yapay zeka teknolojisi ile birlikte başvurular artık daha çabuk bir şekilde incelenebilmektedir.

Şirketler bu departmanlarda çalışan personeller için uygun anahtar kelimeler oluşturmaktadır. Örneğin “takım çalışmasına uyumlu, verimli, hırslı ve azimli” gibi… Bu anahtar kelimeler bir tür otomasyon sistemiyle birlikte kullanıldığında, gelen başvurular içerisinde bu kelimelerin yer aldığı CV’ler ön plana çıkarılmaktadır.

Eğer öne çıkan bir özgeçmişe sahip olmak istiyorsanız, doğru anahtar kelimeleri bulmanız gerekiyor. Bunun için yapmanız gereken, iş başvurusunda yer alan “aranan nitelikler/özellikler” bölümünü defalarca okumaktır. Şirketler genellikle aradıkları adaylarda bulunması gereken anahtar kelimeleri burada belirtmektedir.

Kritik bir öneme sahip olan bu kelimeler için aynı zamanda internet üzerinde kısa bir araştırma yapabilirsiniz. Sektörünüz yazılım ve donanım ve başvuru yapacağınız alan SEO uzmanlığı ise arama motoruna “SEO uzmanlığı için başvurularda istenen anahtar kelimeler” yazmanız yeterli olacaktır. Ek olarak sosyal medya platformlarındaki etiketlere dikkat ederek bir arama da yapabilirsiniz. Bu sayede kendiniz ve yer alacağınız sektör için en uygun anahtar kelimeleri kısa sürede bulabilirsiniz.

Rekabet Unsurları

Şirketlerin en çok sevdiği ve tercih ettiği adaylar arasında rakip firmalarda çalışmış ya da çalışan personeller vardır. “Monster.com” sitesinde kariyer uzmanı olan Vicki Salemi, “İşe alım yöneticileri genellikle bir rakip şirket için çalışmış olmanı görmeyi seviyor. Bu bize eğer rakip şirket için yeterince iyiysen, bizim için de yeterince iyi olduğunu anlamamızı sağlıyor.” diyerek bu unsurun önemini açıklamaktadır.