Özgeçmişinizi Bir Adım Öne Çıkaracak 8 Altın Kural!

İş hayatına yeni başlayacak, kariyer değişimi yapacak ya da yeni bir şirkette işe başlayacak olan adayların özgeçmişlerini etkili bir hale getirmesi için bazı püf noktalar vardır. Bu püf noktalar için “etkili özgeçmiş için altın kurallar” da denilebilmektedir.

Başarılı bir CV hazırlamak, insan kaynakları yetkilisi tarafından dikkat çekmenizi sağlar. Aynı zamanda geleceğinizde de önemli bir rol oynar. Peki özgeçmiş hazırlarken sizi bir adım öne çıkaracak olan altın kurallar nelerdir?

Özgeçmişinizi ne kadar kısa tutarsanız, o kadar çok dikkat çekerseniz. Deneyimsiz olan adaylar için 2 sayfalık bir özgeçmiş fazlasıyla yeterlidir. Eğer pek çok iş deneyimine ve hizmet süresine sahip olduysanız CV dosyanız iki sayfadan uzun olabilir. Deneyimli olan adayların CV’leri de dört sayfadan uzun olmamalıdır.

İmla hatalarına, yazım ve dil bilgisi kurallarına uygun bir CV hazırlanmalıdır. En ufak bir yazım hatası, başvurmuş olduğunuz iş pozisyonu için başvurunuzun reddedilmesine sebep olur. Bu nedenle CV’nizi hazırladıktan sonra en az iki kere dikkatli bir şekilde okumalı, cümlelerinizde devrik cümleler kurmamaya özen göstermelisiniz.

Cümlelerinizdeki zaman kalıplarına dikkat etmelisiniz. “Yaptım, ettim, başardım” derken halen daha süregelen bir eylemi kastediyorsanız “yapıyorum, ediyorum” demeniz daha doğru olacaktır. Şimdiki zamanla geçmiş zaman arasındaki farka dikkat etmelisiniz.

Özgeçmişinizdeki şahıs zamirlerinde dikkatli olmalısınız. “Ben, sen, benim, senin” gibi zamirler kullanmak yerine yükleminize kişi zamiri koymalısınız. “Ben X işini yaptım.” demek yerine “X işini yaptım.” demeniz yeterlidir. Bu daha profesyonel bir izlenim yaratmanızı sağlar. Laf kalabalığından uzak, sade, net cümleler içere ve somut bilgilerin yer aldığı bir CV hazırlamaya dikkat etmelisiniz.

Özgeçmişinizi bilgisayar ortamında hazırlıyorsanız, başvurunuzu göndermeden önce PDF formatında olmasına özen gösterin. Belgeleri PDF olarak kaydetmek, belgenin sabitlenmesini sağlar. Bu sayede insan kaynakları yetkilisi daha rahat bir şekilde özgeçmişinizi okuyabilir. Farklı bir dosya formatında göndermeniz stil, biçim, font gibi değerleri bilgisayarlar arasındaki farklılıklar sebebiyle CV’nizin görüntülenmesini engelleyebilir.

Dosyanızı yollamadan önce mutlaka dosyanıza bir isim vermelisiniz. “Adınız Soyadınız CV” şeklinde adlandırılmalıdır. Örneğin “Ayşe Karahan CV” şeklinde bir dosya ismi, profesyonel görünmenizi sağlar. Bu çeşit dosya adları oluşturmanız yöneticiler dosyanızı kontrol ettiğinde isim olarak hafızalarında kalmanıza da yardımcı olur.

Özgeçmişinizin mantığa dayalı bir sistem halinde ilerlemelidir. İlk bölümde özgeçmişinizin özet kısmı yani ön yazı bulunmalıdır. Ardından kişisel bilgiler, iş deneyimleri, katılmış olunan etkinlikler, kuruluş toplantıları, alınan eğitimler, sertifikalar ve beceriler şeklinde yazılmalıdır. Mantıksal şekilde ilerleyen CV’ler, işe alım uzmanları tarafından beğenilmektedir.

CV’nizin okunaklı olması da oldukça önemlidir. Genellikle işletmeler “Times New Roman” ya da “Arial” yazı tipinde yazılan özgeçmişleri tercih etmektedir. Başlıklarınızın 12 ya da 14 punto, geri kalan içerik yazılarınızın en az 10 punto olması gerekir. 10 puntonun aşağısına inmemelisiniz. Okunaklı bir özgeçmiş, insan kaynakları uzmanının dikkatini çekecektir.