Özgeçmişinizi Bir Sayfaya Nasıl İndirirsiniz?

Çoğu aday, özgeçmişinin dolu dolu olmasını ister. Bu nedenle en az iki sayfalık bir özgeçmiş hazırlamaya özen gösterir. Fakat birçok insan kaynakları yetkilisi özgeçmişin ikinci sayfasına bakmamaktadır. Başvurulan pozisyona bağlı olarak özgeçmişinizdeki belli alanlara bakılır ve asla tamamı okunmaz.

Bu durumda iki sayfalık bir özgeçmiş hazırlamak sizlere birer eziyet olacaktır. Hem etkili hem de dikkat çekici bir özgeçmişe tek sayfayla da sahip olabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken bazı püf noktalar mevcut. Üstelik bu püf noktaları sizlere MIT Kariyer Gelişim Uzmanı Lily Zhang veriyor.

Özgeçmişlerin artık bilgisayar ortamı üzerinde hazırlandığını belirten Lily, sayfa kenar boşluklarına dikkat edilmesi gerektiğini ve birçok adayın bu konuda yanlış yaptığını dile getiriyor. İdeal bir özgeçmişte kenar boşluklarının yaklaşık olarak 1 inç olması yeterli sayılıyor. Çok fazla kenar boşluğu bırakmak yazı alanının küçülmesine ve dolayısıyla özgeçmişinizin haddinden fazla uzun olmasına sebep olabiliyor.

Sürekli olarak yeni bölümler oluşturmak, özgeçmişinizin iki sayfa ve üzerinde yer almasına sebep olabilir. Her yeni bölüm, yeni bir başlık demektir ve başlıklar büyük bir alanı kapsar. Bu nedenle bölümleri birleştirmek en mantıklısıdır. Örneğin; “Kişisel Bilgiler & İletişim Bilgileri” ya da “Yetenekler & İlgi Alanları” gibi olabilir. Bu sayede tüm bilgilerinizi karşı tarafı yormadan aktarabilirsiniz. Etkileyici özgeçmişin püf noktası uzun olması değil, İK yetkilisinin dikkatini çekecek detaylar barındırmasıdır.

Özgeçmiş içerisinde bazı özelliklerinizi belirtmek amacıyla satır atlama ihtiyacı duyabilirsiniz. MIT Kariyer Gelişim Uzmanı Lily Zhang’e göre bu gereksiz bir eylemdir. Bunun yerine adaylar, çoklu kullanım satırı kullanabilir. Örneğin üniversiteden mezuniyet yılınızı, derecenizi belirtmek istiyorsanız “… Üniversitesi – 2014 mezunu – 3,60” şeklinde yazabilirsiniz. Bu sayede satır atlama ihtiyacı duymaz, özgeçmişinizi de daha kısa bir şekilde hazırlamış olursunuz.

Microsoft Word kullanarak özgeçmişinizi hazırlıyorsanız Zhang’in bu konuda da bir tavsiyesi mevcut. Word programında satırlar arasındaki boşluklarını manuel olarak ayarlama imkanınız bulunmaktadır. Satır aralıklarını minimize etmeye özen göstermelisiniz. Satırlar arasında ek boşluk bırakmamalısınız. Yazı puntonuzun 10 olması ve başlıkların 12 ya da 14 punto olarak yer alması, etkileyici bir özgeçmiş oluşturmanız için yeterlidir.

Tecrübeleri belli ederken birçok aday madde işaretlerini kullanmaktadır. Fakat Lily Zhang, bunun yapılmasını da gereksiz bulmaktadır. Adayların bunu İK yetkilisinin dikkatini çekmek amaçlı yaptığını fakat maksimum iki satırla yazılan yeteneklerin daha okunaklı olduğunu belirten Zhang, eğer yetenekler çoksa gruplandırılmasını öneriyor. Örneğin; iletişim yetenekleri içerisinde ikna kabiliyetinizi, diksiyonunuzu, etkili iletişim becerilerinizi belli edebilirsiniz.

Başvuracağınız şirkete özel bir özgeçmiş oluşturmanız en önemli detaydır. MIT Kariyer Gelişimi Uzmanı Zhang, içeriklerin şirketlere özel bir şekilde hazırlanması gerektiğini savunuyor. Başvurduğunuz iş pozisyonuyla alakalı olan bilgilerin verilmesi, etkili bir özgeçmiş oluşturmanızı sağlıyor. Çok fazla bilgi içeren özgeçmişlerin tam okunmadığı ve dikkat çekici bulunmadığını da belirtiyor.