Personel Alımlarında Hobiler Avantaja Nasıl Dönüştürülür?

Bankaların ve şirketlerin personel alımlarında adayların sundukları özgeçmişlerde hobiler kısmı avantaja çevrilebilir. Hobiler bölümündeki ilgi alanlarınıza bakılarak iş görüşmeniz olumlu bir şekilde sonuçlanabilir. Peki CV içerisinde yer alan bu bölüm neden önemlidir?

Özgeçmişlerde Hobilerin Önemi

Personel alımı yapacak olan şirketler ve bankalar için adayların özgeçmişleri oldukça önemlidir. Çoğu zaman onlarca aday arasında karar vermekte ve hangilerinin o pozisyon için uygun olduğunu belirlemekte zorlanırlar. Bu noktada ilgi alanlarının ve hobilerin yazdığı kısım işlerini kolaylaştırır.

İşe alım sürecinden önce eğitim, daha önceki iş deneyimleri, deneyim süreleri gibi kısımlar daha önemli olsa da karar vermenin zor olduğu durumlarda diğer kısımlar da devreye girer. Bu bölümler sertifikalar, hobiler ve kişisel yetenekler olarak adlandırılabilir.

Farklı alanlara duyacağınız ilgiler, işe alım uzmanlarının dikkatini çekecek ve bu konuda sizlerden bilgi almak isteyeceklerdir. Vereceğiniz bilgi ve duyduğunuz ilgi doğrultusunda “uygun aday” profiline girebilirsiniz.

Hobiler ile Şirket Kültürü Arasında Bağlantı Var mıdır?

Her şirketin kendisi için belirlediği bir misyon ve vizyon vardır. Banka personel alımları ile ilgilenen adayların seçiminde bu kriterlere uygun olmasına dikkat edilir. Bu sayede yeni personellerin şirket kültürüne katkı sağlaması desteklenmiş olur. Şirket kültürüne uygunluk ilgi alanları ve hobilere bakarak belirlenebilir. Özellikle bazı durumlarda başvuru sahibinin eğitimi ve iş deneyimi okunarak şirkete uygun olup olmadığına karar verilemez. Yeni personel alımı iş başvurusu yapacak olan kişilerin hobiler kısmını özenle doldurması işe alımların kolaylaşmasını sağlar.

Vizyon ve misyon değerleri bakımından genel olarak şirketler takım çalışmasına uyumlu, liderlik özelliklerini taşıyabilen, zaman ve stres yönetiminde başarılı olan, etkili iletişim becerilerini kullanabilen adaylara önem verirler. Örneğin seramik boyama ve süsleme alanına ilgi duyuyorsanız işe alım uzmanı sizin hakkınızda yaratıcı, analitik düşünebilen, zaman tasarrufu yapabilen ve sabırlı biri olduğunuzu düşünecektir. Bu yönden bakıldığında hobiler, pek çok ayrıntıyı içerisinde barındırmaktadır.

Hobiler İşverenlere Ne Gibi Fikirler Verir?

Uğraşılan hobinin ne olduğu hobi sahibinin lider ruhlu olup olmadığı, sabırlı mı sabırsız mı olduğu, teknoloji ile yakından ilgili olup olmadığı, motivasyonunun ne gibi şeylerle artacağı, boş vakitlerini verimli geçirip geçirmediği, dikkatli olup olmadığı, personel alımı iş görüşmesi mülakatı konusu pozisyona uygun karakter özelliklerine sahip olup olmadığı gibi noktalarda fikir verici niteliktedir. Özellikle az bilinen ve ilginç hobiler o kişinin yeniliklere açık olduğunu, araştırmacı bir ruha sahip olduğunu gösterir. Bu nedenle özgeçmişlerdeki hobiler ve ilgi alanları bölümü adaylar tarafından özenle doldurulmalıdır.

Farklı bir alana ilgi duyuyorsanız mutlaka bu hobiyi de yazmalısınız. Çünkü genel olarak yazılan hobiler, işe alım uzmanları tarafından dikkat çeken bir nitelikte sayılmaz. Herkesin özgeçmişine “spor yapmak” yazması ve sizin “yoga ve pilates yapmak” şeklinde bu alanı doldurmanız gibi… Spor yapmak oldukça geneldir fakat ayrıntılara dikkat ederek bilgilendirme yaparsanız, işe alım uzmanının direkt olarak dikkatini çekecektir. Unutmamalısınız ki bir CV ilk 7 saniye içerisinde yetkilinin dikkatini çekmelidir. Çekmiyorsa, başarı şansınız oldukça düşüktür.