Petrol Fiyatları Neden Artıyor?

Petrol fiyatları son aylarda ülkemizde oldukça fazla miktarda artış gösterdi peki ya bunun altında yatan temel sebep nedir?

Petrol Fiyatları Son Yılların Zirvesinde

Hepimizin bildiği üzere Ülkemiz zor bir süreçten geçti Pandemi her şeyde olduğu gibi Petrol fiyatlarınıda kötü etkiledi. Pandemi öncesi 70$ Civarların’da işlem gören Brent Petrol (Tatlı Petrol) Pandemi başlangıcında Piyasalarda yaşanan ani düşüş ve istikrarsızlığa direnemeyip fiyatında dalgalanmalar yaşandı bunun yani sıra Petrol fiyatlarının artmasının temel sebebi Petrol borsalarının kapanması oldu.

Petrol Fiyatları Neden Yükseliyor?

ABD Başta olmak Üzere birçok ülke eve kapandığı için Petrol Tüketimi’de oldukça azaldı Kısmı Açılma ile Ekonomik Faaliyetler Mayıs-Ağustos ayları arasında hareketlenmeye başladı bununla beraber 16$ olan Petrol 46$ Civarlarına Fırladı Vakalarının yeniden artması ve Kısmı kapanmalar ile beraber bu fiyat 35$ Civarlarına geriledi ancak Brent Petrol (Tatlı Petrol) 2020’nin son çeyreğinde Tekrar yükseliş kazandı.

Aylık olarak Brent Petrol (Tatlı Petrol) Sadece Mart ayını düşüşle kapattı sonrasında ardı ardına Yükselerek Temmuz ayın’da 78$ Civarlına kadar geldi Son yılların Zirvesinde Seyrediyor.

 Petrol Fiyatları Neden Artıyor? 

✓ En önemli etken tabii ki de günlük kullanıma bağlı tüketimin artması ve rağbet görmesi.

✓Bir diğer önemli etken OPEC+ üyelerinin aralarındaki Anlaşmazlığı.

✓Çin, ABD, Japonya gibi Avrupa Ülkeleri’nin Ticari Faaliyetleri yükselmesi ve tüketimi arttırması bu neden ile Fiyat’da artıyor.

✓Öte yandan ABD’deki Sondaj kuyularının azalması ve yeterli olmaması.

Ham petrol ve Brent Petrol’ün arasındaki Fark kapanırken Brent Petrol’ün Kazancı bu yıl ilk Yarısında %50 Dolaylarını buldu.

Yatırımcısı’nın yüzünü güldüren Petrol fiyatlarının 80$ civarlarına çıkması bekleniyor.

Petrol deki yükseliş değirmeni döndürse bile Kontrol altında olmadığında hem üretici hem de tüketici için çok büyük sorunlara neden olabiliyor.

Üretici tarafından bakarsak Petrole güvenme’nin cezasını Petrol devi Arap ülkeleri Cari açık ile oldukça fazla bir şekilde çekti.

Petrol Fiyatları ne olur?

Tüketici tarafından bakarsak Petrolü ithal eden ülkelerin Ekonomik durumları burada önemli rol oynuyor. Örnek vermek gerekirse Güney Afrika Ülkesi Petrolü İthal ediyor ama aynı zamanda Emtia üreticisi olduğu için Zararı bizim ülkemizle Kıyaslandığında daha az. Türkiye’de ise üretim yok tüketim ise her giden gün daha fazla artıyor. Ekonomik yani enflasyon gibi oranlar Ülkemizde yüksek olduğu için petrolün ülkemize girmesi daha maliyetli oluyor ve haliyle dalgalanmalar yaşanıyor. Küresel artışa belki engel olunmaz ama tedbirli adımlar atarsak Dengeli planlamalar yaparsak hiç değilse diğer ülkeler gibi az etkileniriz.