Prezantabl | Prezantabl Nedir? Prezantabl Ne Demek?

Prezantabl Nedir?

Prezantabl” sözcüğünün anlamı bakımlı, şık, olumlu özellikleri bulunan, düzenli, düzgün görünümlü, sunulabilir, sunum yeteneği olan şeklinde açıklanabilir.

İş hayatında sık kullanılan bu kelime özellikle iş ilanları, banka iş ilanları, personel alımlarında kullanılır.

Prezantabl |Prezantabl Nedir?

Şirketler personel alımı yaparak kadrolarına dahil edecekleri personellerin pozisyon fark etmeksizin bu özelliklere sahip olmasını da isterler. Bir personelin prezantabl olması o pozisyon ile ilgili sahip olması istenen bilgi ve beceriler kadar önem taşır.

Prezantabl Personellerin Özellikleri

İş arayan ve banka personel alımları ya da şirketlerin eleman alımları için başvuru yapan adaylarla görüşen işe alım yetkilileri, öncelikle o kişinin dış görünüşüne bakarlar.

Esasında prezantabl olmak demek kılık kıyafet, davranışlar, görgü, kibarlık, düzgün konuşma, ses tonunu iyi ayarlama gibi özelliklerin bir bütünüdür.

Hem erkekler hem de kadınlar açısından prezantabl personel olmak önem taşır. “Kadın personellerde prezantasyon nedir?” sorusunun yanıtlanması gerekirse ilk görüşme için saçların düzgün taranmış ve temiz olması, seçilen kıyafetlerin birbiriyle uyumlu ve iş ortamı için uygun olması, görüşme yaparken kibar ve kontrollü olunması gibi açıklanabilir. Saçtan ayağa kadar dış görünümünüzü kaplayan vücudunuzun temiz ve bakımlı görünmesini kapsamaktadır.

Bu konuda kadınlar el bakımlarına da önem vermelidir. Tırnakların bakımlı olması da prezantabl personel olmak ile ilgilidir.

Erkek prezantabl personeller ile saçı ve varsa sakalı düzgün ve derli toplu olan, ilgili sektör ve pozisyona göre mümkünse takım elbise ya da kumaş pantolon ve gömlek tercih eden, kıyafetindeki renkleri özenle seçmiş olan, resmi kıyafet zorunluluğu olmayan bir iş yerinde çalışanlar için de spor, ancak çok fazla renkli olmayan kıyafetleri seçen kişiler olarak anlatılabilir. Erkeklerin saç ve sakal konusunda özellikle hassas davranması gerekir. Bakımlı ve temiz görünmek, ütüsüz gömlek ya da pantolon tercih etmemek şarttır.

Özgeçmişlerde Prezantasyonun Önemi

Günümüzde iş alanlarının çoğalması ve bununla bağlantılı olarak iş arayan adayların taleplerinin de çoğalması sebebiyle başvurular artık öncelikle kağıt üzerinde değerlendirilmektedir. İş başvurusu yapan bir kişi ilettiği özgeçmişinde kendi prezantasyonunu doğru yapabildiği derecede daha çok şans sahibi olabilmektedir. Özgeçmişlerde yazılan iş ile ilgili yetkinliklerin yanı sıra prezantabl olunduğunun belirtilmesi de artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Bir özgeçmişte adayın prezantabl olduğunu göstermesinin en önemli etkeni de eklenen fotoğraftır.

Özgeçmişteki Fotoğrafın Önemi

Günümüzde şirketler ve işletmeler, personel alımı yaparken CV içerisine eklenen fotoğrafa da önemle dikkat etmektedir. CV içerisine fotoğraf eklemeyen adayların başvurusu artık kabul edilmemektedir. Vesikalık olarak eklenen fotoğrafta aday bakımsız, yorgun, yüzü net olmayan bir görünüm sergiliyorsa, yine başvurusu kabul edilmemektedir. Bu nedenle özgeçmişe eklenen fotoğraf konusunda adaylar dikkatli olmalıdır.

Yeni Mezunlar İçin Özgeçmiş Fikirleri!

Özgeçmişe eklenen fotoğrafta adayın yüzü net olarak görünmelidir. Çekilmiş olduğunuz fotoğrafta bakımsız ya da yorgun görünmemelisiniz. Tercih etmiş olduğunuz kıyafet fotoğrafta ütüsüz görünmemelidir. Kadın personeller ağır makyajdan kaçınmalı, saçlarının bakımlı olmasına dikkat etmelidir. Erkek adaylar da aynı şekilde saç ve sakallarının görünümüne dikkat etmelidir.