Referans Kontrolünde Sorulan Sorular Nelerdir?

Referans kontrolünde sorulan sorular hem şirketler açısından hem de iş başvurusu yapan kişiler için önemlidir ve her iki tarafın bilgi sahibi olmasını sağlar. Adayların ön hazırlık yapmasına katkıda bulunur. Referanslar sayesinde şirketler, aday hakkında daha detaylı bir bilgiye sahip olur.

Referans, işe alım yetkilisini en ikna edici belgedir. Adaylar tarafından başvurularda belirtilen referanslar için şirketler, referans bilgilerinin doğruluğunu teyit etmek ister. Bu nedenle referans kontrolü yapar. Yapılan kontroller, aday hakkında net bilgilere ulaşılmasını sağlar. Kontroller içerisinde çok sık sorulan referans kontrolü soruları vardır.

Referans Kontrolü Nasıl Yapılır?

Örneğin, “Bu kişi şirketinizde ne zaman çalıştı? İşe başlama ve ayrılma tarihlerini öğrenebilir miyim?”. Adaylar hakkında net bilgiler almak için “Şirketinizden hangi sebeple ayrıldı? İşe başladığında ve ayrılırken maaşı ne kadardı? Çalıştığı pozisyondaki sorumlulukları nelerdi? “İşe gelmeme sıklığı nedir? Sıklıkla izin alır mı? Yöneticileri ve iş arkadaşları ile iyi geçinir miydi? Şirketinizde çalışırken terfi aldı mı? Sorunlarla başa çıkabilir mi?” “Stres ve zaman yönetiminde başarılı mıdır? Performansını 1 ile 10 arasında değerlendirmek isterseniz bu sayı kaç olurdu? Yöneticilik geçmişi bulunuyor mu? Varsa onu nasıl tanımlarsınız?” “Ulaştığı en büyük başarı ve başarısızlığı nedir? Bu kişiyi yeniden işe almak ister miydiniz? Neden yeniden işe almak isterdiniz? ““Çalışma deneyimleri nasıldır? Deneyimlerini benimle paylaşabilir misiniz? Şirket misyon ve vizyonuna bağlı projelerde görev alır mı? Bunlar haricinde söylemek istediğiniz bir şey var mı?”