Referans Mektuplarında Yapılan 3 Önemli Hata!

İş arayanlar için özgeçmiş hazırlama aslında kolay gibi görünen, ancak pek çok detayı olan bir iştir. Özenli bir şekilde hazırlanan özgeçmişe ek olarak etkili referans mektubu ilave edilirse yapılan personel alımı iş başvuruları sırasında adayın şansı daha da artacaktır. Referans mektubunda yapılan hatalar da önemlidir.

Bir referans mektubu yazmadan önce bu mektubun ne anlama geldiğini, iş hayatındaki önemini ve iş başvurusu sırasında CV içerisine eklenecek olan referans mektubunun etkisini bilmek gerekir. Bu sayede yapılacak iş başvuruları için alınan referansların doğruluğu daha net bir şekilde anlaşılabilir.

Referans Mektubu Nedir?

Çalışma hayatında referans mektubunu önemi en az özgeçmiş kadardır. Referans mektupları iş aranan sektörde profesyonel ve uzman olan kişilerden alınması gereken ve kariyer üzerinde etkisi olan unsurlardır. Bu mektup, adayların işe alım şanslarını arttırmaktadır. Bir nevi bir başkası tarafından önerilen aday olmanızı sağlamaktadır. İşe alım uzmanları vermiş olduğunuz referans bilgileri üzerinden iletişime geçildiğinde hakkınızda detaylı bilgi edinebilmektedir.

Aynı şekilde, çalıştığınız şirketin üst yöneticileri, şirketin insan kaynakları yönetimi ya da bir üst pozisyonunuzda yer alan personel tarafından hazırlanan bu mektup, çalışma hayatınızın nasıl olduğunu anlatan bir özettir. Bu mektupta herhangi bir hata yapılması, işe alım şansınızı sıfırlayabilmektedir.

Tarafsız Olmayan Birinden Referans Mektubu Almak

Kariyerinizde önemli bir yere sahip olan referans mektupları, profesyonel ve uzman kişiler tarafından alınmalıdır. Referans mektubu, en az özgeçmiş kadar önemli ve değerlidir. Mektup istediğiniz kişinin tarafsız ve objektif olması da çok önemlidir. Duygulardan uzak bir şekilde net ve kısa cümlelerle yazılan referans mektupları, başvuru sonucunuzun olumlu olmasını sağlayabilir. Eğer daha çok verim almak istiyorsanız uzman kişiler tarafından yazılan bir referans mektubu tercih etmelisiniz. Bu sayede İK uzmanlarının gözü önünde güvenilirliğiniz de artar. İş aradığınız sektöre ait bir referans mektubunuz yoksa, daha önce almış olduğunuz referans mektupları geçersizdir.

Mektubunuzun iş aradığınız sektörle ilgisi olması gerekir. İş aranan sektöre bağlı bir referans mektubu sunmuyorsanız, her ne kadar uzman bir kişi tarafından yazılmış olsa da mektubunuz İK uzmanı tarafından dikkate alınmayacaktır. İşe alım uzmanları, üzerinden zaman geçmiş referans mektuplarını dikkate almamaktadır. Özgeçmişinizin içerisinde böyle bir mektup olması olumsuz etki yaratır. Referans mektuplarınızı belirli dönem aralıklarıyla güncellemeniz gerekir. Bu mektupları belirli dönemlerde yenisiyle değiştirip, iş başvurunuza mektubu öyle eklemelisiniz.

Pozisyonla İlgisi Olmayan Kişilerden Referans Mektubu Almak

İş aranan sektörle ilgisi olmayan ancak hatırı sayılır birinden referans mektubu almak da sık yapılan hatalar arasında yer alır. Başvuracağınız şirketin sektörünü bilmeli ve o sektörde yer alan, bilinen birinden referans almaya özen göstermelisiniz. Referans aldığınız kişinin kendi alanı içerisinde uzman ya da profesyonel olması, çok tanınması ya da bilinir bir isme/markaya sahip olması, önemsizdir. Bu durumun aday açısından hiçbir artısı olmayacaktır. İK yetkilisi yalnızca network çevrenizin kaliteli olduğunu düşünecek, fakat iş hayatınıza dair herhangi bir fikir oluşturamayacaktır.

Tanınan ve bilinen bir isimden referans mektubu almak kimi zaman aday açısından olumlu da olabilmektedir. Lakin, referans alacağınız kişi herhangi bir şekilde sektörünüzde yer almıyorsa, başvurunuz açısından risk ortamı oluşturduğunuzu unutmamalısınız.