Sigortacılık ve Sigortacılık Sektörü | İş İmkanları

Sigortacılık ve Sigortacılık Sektörü | İş İmkanları

Sigortacılık ve Sigortacılık Sektörü, ülkemizde diğer ülkelere göre gelişimini çok uzun sürede tamamlamış bir hizmet sektörüdür. Dünya çapında değerlendirildiğinde, dini inançlarımız gereği sigortacılığa ilk var olduğu dönemlerde gereken değer verilmemiştir. Oysaki kişilerin öncesinde oluşabileceğini düşündüğü riskleri sigorta şirketlerine satması olarak kısaca açıklanabilir.

Sigortacılık ve Sigortacılık Sektörü?

Ülkemizde yaptırılması zorunlu olan bireysel iki adet sigorta türü vardır. Araç sahibi olan kişilerin trafik sigortası yaptırması zorunludur. Trafikte karşı araca verilebilecek zararları teminat altına alır, her sene standart olarak belirtilen limitler dahilinde teminat sağlar. Konut sahibi olan kişilerin ise DASK sigortası (deprem sigortası) yaptırması zorunludur. Depremden kaynaklanabilecek bütün hasarlarda devlet tarafından bina değerinin karşılanması anlamına gelir. Bunun dışında sektörel olarak yapılması zorunlu olan poliçeler de vardır fakat mesleki olarak kollara ayrıldığı için genellemeye tabii değildir.

Sigorta Teknik Personeli Nasıl Olunur?

Sigorta şirketleri müşterileriyle bire bir görüşüp, sigorta poliçesi satmaz. Bunun için aracı kurum olan acenteler vardır. Acenteler ise en az bir müdür ve teknik personelle kurulur. Teknik personel operasyon sürecini yöneten kişidir. Müşteri ile doğrudan görüşür ve ihtiyaç olunan branş için gerekli bilgiyi sunar, teklif çalışması için müşteriden gerekli bilgiyi temin eder ve acenteliği bulunan ekranları kullanarak fiyat çalışmasını yapar. Aslında verilen teminatların seçimini yapan teknik personel olduğu için satın alınan hizmette sizi güvence altına alanda bir nebze teknik personeldir.

Örneğin bir kasko poliçesinde standart ve değiştirilemeyen teminatların dışında ek olarak sunulan diğer teminatların detaylarını müşteriler bilip belirleyemezken, işine hakim, yönetmeliği bilen bir teknik personel en çok risk gelebilecek durumlarda hizmet veren teminatların limitlerini yüksek tutmalıdır. Bunun için değişen yönetmeliği okumaya meraklı, gerekli deneyime sahip ve dikkatli bir teknik personele ihtiyaç vardır. Sizin hazırladığınız ve teminatını vermeyi atladığını ya da önemli görmeyip düşük tuttuğunuz bir kasko poliçesinde doğabilecek hasarlardan sadece siz sorumlu olursunuz ve hizmet kaliteniz düşmüş olur.

Sigorta teknik personeli olmak için ilgili bölümlerin 2 ve ya 4 yıllık üniversite mezunu olmak veya (bazı kurumlar üniversite şartı aramamakta) SEGEM belgesi almış olmanız yeterli. Üniversite mezunu olup SEGEM belgesi olmayan kişilerde sigorta sektöründe çalışamazlar. SEGEM belgesi her yıl milli eğitim müdürlüğü tarafından düzenlenen bir sınav sonucu yeterli puanı aldığınızda verilen Teknik Personel Yeterlilik Belgesidir. Bu belge olmadan adınıza sigorta şirketi kullanıcı bilgileri tanımlanamaz.

Artık Sigorta Şubesi Olmak Çok Kolay

Portföyünüz var, işin detaylarına da hakimsiniz, hatta tecrübeniz de var ve artık kendi işinizi yapmak istiyorsunuz ama yeterli sermayeniz yok. İşte burada devreye şubecilik sistemi giriyor. Sektörde şube vererek ilerleyen birçok acente var. Dilediğiniz acenteyle görüşüp acentenin size sunduğu imkanlar, şartlar, görevler çerçevesinde anlaşabiliyorsanız şube olabiliyorsunuz. Acente açmaktan çok daha masrafsız ve kolay bir yöntemdir sektöre şube olarak girmek. Şube olduğunuz süre içerisinde portföyünüzü acente olmaya oranla çok daha zahmetsiz büyütebilirsiniz. İlerisi için kendi acentenizi açmayı düşünüyorsanız bir kaç yıl şube olarak sektörde tanınır, portföyünüzü genişletir, sektöre hakim olur, işleyişi daha iyi kavrar, sonrası için çok büyük tecrübeler edinebilirsiniz. Acente açmaya oranla riskiniz daha düşük olacaktır.

Sigortacılık ve Sigortacılık Sektörü Hangi Sektöre Girer

Sigorta sektörü Türkiye de asla yok olmayacak bir hizmet sektörüdür. Soyut bir risk kavramının satılması üzerine işlem yapılan, sigortalıya hizmet sunan bir sektördür. Sigorta belli bir kesim tarafından SGK ile karıştırılsa da tamamen farklı sektörlerdir. SGK açılımından da anlaşılacağı üzere Sosyal Güvenlik Kurumu’dur. İşveren tarafından işçinin işçilik haklarının korunması için devlete ödenmesi zorunlu bir yatırımdır. Özel sektör sigortacılıkla pek ortak yönü yoktur. Bizim incelediğimiz sigortacılık toplumumuzun birçok kesimini kavrayan, hizmet sektörünün vazgeçilmez bir birimi olan özel sigortacılıktır. Vazgeçilmezdir çünkü zorunlu olan sigortalar olduğu kadar, isteğe bağlı yaptırılan sigortalarında artık zorunluymuşçasına ihtiyaç duyularak yapılması ne kadar vazgeçilmez ve önemli olduğunun kanıtı niteliğindedir. Son yıllarda bankalar tarafından yapılan sigortacılık faaliyetleride sektöre farklı bir soluk kazandırmıştır.

Sigortacılık ve Sigortacılık Sektörü İş İmkanı Nelerdir?

Sigortacılık sektörü, kişilere hizmet sağlarken kendi içinde birçok departmana ayrılarak iş imkanı da sunmaktadır. Operasyon sürecini yöneten teknik personeller, eksperler, hasar uzmanları, satış uzmanları, acente temsilciliği, risk analizi uzmanlığı gibi birçok departmanda istihdam sağlamaktadır.

Ayrıca kendi işini yapmak isteyen ve gerekli belgeleri tamamlayan herkese de özellikle son yıllarda şubeleşme imkanı sunmaktadır.

Sigorta Kapsamları Nelerdir?

Sigorta branşları kişilerin veya mesleklerin her ihtiyacını karşılayabilecek şekilde sigorta şirketleri tarafından yazılabilir. Risk ve riskin oluşması, riskin oluşturduğu kayıplar gibi araştırmalar sonucu sigorta şirketleri belli oranlar ve çarpanlarla riske değer biçerler. Belli bir prim karşılığında kişi riskini satar ve kendini sigorta şirketinin güvencesi altına alır. Sağlık, kasko, konut sigortaları en çok bilinen bireysel ve isteğe bağlı yapılan sigortalardır.

Kurumsal sigortalar adı altında iş yerlerinin hasarlarını karşılayan iş yeri sigortaları, mesleğini yerine getirirken kişiden kaynaklı olmayan veya olan hasarları karşılayan mesleki sorumluluk sigortaları gibi sigorta çeşitleri vardır.

Sigorta Nasıl Hizmet Eder?

Sigorta sektörel anlamda da birçok iş kolunu doğurur. Hizmet sektöründe yer alan bir kuruluş olmasının yanında, hizmet sektörüne de birçok fayda sağlamaktadır. Mesela restoranlar hizmet sektörüne girer ve sigortanın birden çok branşında bir restorana hizmet sağlanabilir. Örneğin iş yeri sigortası yapılarak iş yerinin başına gelebilecek riskler teminat altına alınabilir. Sel su baskını, hırsızlık, makine bozulması, demirbaş zararları, elektronik zararlar gibi birçok teminat sunar. Bu poliçe iş alanını korurken birde işçiyi koruyan ferdi kaza sigortası vardır. Bununla da restoran sahibi çalışanlarını çok küçük primler karşılığında sigortalayabilir. Ferdi kaza sigortası iş yerinde oluşabilecek hastalık, sakatlanma ve ölüm durumunda devreye girer. Kişiye tazminat öder.

Sağlık sektörü de bir hizmet sektörüdür. Sağlık poliçesi satın alınan kişiye sağlık hizmeti veren bir poliçedir. Birçok ihtiyaca göre şekil alabilir. Örneğin şu sıralar çokça tercih edilen tamamlayıcı sağlık sigortası SGK ile anlaşmalı özel hastanelerde, SGK’lı bir kişinin hizmet almasına yarar. SGK’nın ödediği primin üstünde kalan primi poliçe ödeyerek, kişiye çok düşük bir primle özel hastanelerden faydalanma imkanı sunmaktadır.

Bir doktora mesleki sorumluluk sigortası yaparsanız, mesleğinde yaşayabileceği ve öngöremediği bir olumsuzluktan doğan yükümlülüklerini sigortalamış olursunuz. Bu gibi birçok mesleğe, birçok sektöre, birçok kişiye ulaşan sigorta kavramı tamamen hizmet amaçlıdır. Hizmet sektörünün büyük bir paydasını oluşturur. Aslında her yerde görünmez bir koruyucu gibidir. Her mesleğe, her alana, her felakete karşı sigortanız varsa güvende olursunuz ve sizin için devreye girer sizleri büyük tazminatlardan ya da mal kayıplarından korur.