Şirketlerin Personel Alımlarında Tercih Ettiği Yöntemler!

Şirketlerin en büyük sorunlarından biri işe alım süreçlerinde açık pozisyonlar için doğru personeli bulmaktır. İş dünyasında son yıllarda yaşanan pek çok değişime rağmen, günümüzde hala eski usul personel seçme yöntemleri kullanılıyor.

Doğru Personeli Bulma Yöntemleri

Çalışanların Referansını Kullanma

Eski personel bulma yöntemlerinin hala geçerli olanlarından biri şirket çalışanlarının referanslarını kullanmaktır. Çünkü şirket çalışanları açık pozisyondaki işi, çevrelerinde kendi tanıdıkları kişiler arasında kimin yapıp yapamayacağını bilir. Bu yöntem ile insan kaynakları departmanının görevi de üstlenilmiş olur. Çalışanların referansı ile personel bulma yöntemi şirketlere hem para, hem de zaman kazandırır.

Adayları Şirkete Davet Etme

Şirketlerin personel bulma yöntemleri arasında uygun olduğu düşünülen adayların birkaç günlüğüne şirkette zaman geçirmesini, işleri ve işleyişi görerek ona göre karşılıklı olarak karar verilmesini sağlamak da vardır. Bu yöntem adaylara şirketi incelemenin yanı sıra işe gidip gelirken lokasyon kontrolü yapma, şirket çalışanları ile iyi anlaşıp anlaşamayacağını anlama gibi imkanlar da sağlar.

Çalışanlara Mülakat Yaptırma

Şirketlerin personel alımları sırasında kullandıkları işe alım yöntemlerinden biri de adayların aynı pozisyonda çalışan bir şirket yetkilisi ile görüştürülmesidir. Çalışanlar adayın o işi yapıp yapamayacağını anlamaya çalışır ve adaylar da açık pozisyonda çalışan biriyle iletişim kurarak işi daha iyi anlayabilir.

Genç Yeteneklere Şans Verme

İşverenlerin personel alımları yollarından bir diğeri genç yeteneklere şans vererek üniversiteden yeni mezun olan kişileri işe almaktır. Yeni mezunlar, yeni personel olarak tercih edildiği takdirde şirketler gerekli eğitimleri ücretsiz olarak verir ve eğitim sonunda yapacakları değerlendirmelerle işe alım sağlarlar.

Şirketin Misyonuna Uygun Adayı Bulmak

Şirketlerde yeni personel alımı için çoğu zaman adayların deneyimlerinden ve becerilerinden çok, şirketin kültürüne ve misyonuna uyum sağlayıp sağlayamayacağını önemserler. Bu sebeple çeşitli yarışmalar, mülakatlar ve testlere tabi tutarak bulu anlamaya çalışırlar.

İş Arayanlara Tavsiyeler

İş aranan sektör ne olursa olsun iş arayan kişinin öncelikle çalışacağı pozisyonları doğru belirlemesi bu yönde iş başvuruları yapması gerekir. Aksi halde iş hayatında başarısızlık kaçınılmaz olur. İş başvurusu yaparken kariyer sitelerinin yanı sıra alternatif yollar da kullanılabilir. Şirketlerin sosyal medya hesapları takip edilebilir, tanıdıklardan bu konuda yardım istenebilir ya da internetteki ilgili forum sitelerine kayıt olunabilir.