Skype İş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Günümüz teknolojisi sayesinde yurt içi ve yurt dışı iş görüşmeleri, video bağlantı üzerinden yani Skype aracılığı ile gerçekleştirilebilmektedir. Videolu yapılan iş görüşmeleri, personel alımı yapacak olan şirketin uzakta yer alan ve gelme durumu bulunmayan adaylara yönelik tanıdığı bir haktır. Farklı şehirler ya da farklı ülkeler söz konusu olduğunda, şirket maliyetten ve zamandan tasarruf etmek adına bu mülakat çeşidini uygular.

Skype üzerinden gerçekleştirilen iş görüşmelerinin farkı, fiziki olarak aynı ortamda bulunulmamasıdır. Bunun haricindeki tüm prosedürler tıpkı normal bir mülakat gibi aynı şekilde yapılır. Mülakatı gerçekleştirecek olan yetkili, mülakat saatini ve tarihini mutlaka adaya belirtmektedir.Bu tarih ve saatte adayın hazırlıklı olması oldukça önemlidir.

İş başvurusu yapan her adayın mutlaka bir Skype hesabı olmalıdır. Görüntülü ve sesli görüşme eşliğinde yapılacak olan bu mülakattan önce mutlaka bazı kurallara dikkat edilmesi ve gerekli hazırlıkların da yapılması şarttır. Aksi halde iş görüşmesi olumsuz bir şekilde sonuçlanacaktır.

Eğer iş başvurusu yaptığınız şirketten Skype iş görüşmesi teklifi alıyorsanız yapacağınız hazırlıklardan ilki, tıpkı normal bir mülakata hazırlanır gibi hazırlanmaktan geçer. Fiziki ortam koşullarında gerçekleşen mülakattan daha riskli bir iş görüşmesine davet edildiğinizi unutmamalısınız. Bu riskin sebebi jest ve mimiklerin, samimiyetin ve dürüstlüğün karşı tarafa fiziki ortamda birlikte olunmaması sebebiyle daha zor aktarılmasıdır. Dolayısıyla adayların bu görüşme çerçevesinde dikkatli ve özenli davranması, kendini kısa, net ve etkileyici cümleler ile ifade edebilmesi oldukça önemlidir.

Skype İş Görüşmelerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Skype mülakatı için davet alan aday görüşme saatinden önce görüşmeyi yapacağı cihazının teknik ayarlarını kontrol etmeli, internet bağlantısında sorun yaşamayacağından, kamera ve mikrofonun çalıştığından emin olmalıdır. Skype üzerinden iş görüşmesi yaparken internet bağlantısı kesildiğinde bunun giderilme yollarını öğrenmek adayın yapacağı hazırlıklardan olmalıdır. İnternet konusunda alternatif çözümler önceden düşünülmelidir.
  • Skype hesabınız daha önce yoksa oluştururken kendinize uygun bir kullanıcı adı belirlemelisiniz. İsminizi belirten bir kullanıcı adı belirlemenizde fayda vardır. Profil resminizde yüzünüz net bir şekilde belli olmalıdır. Tıpkı CV içerisine koyacağınız fotoğrafa benzer bir profil resmi tercih etmelisiniz. İletişim bilgilerinizin yer alacağı bölümde kişisel e-posta adresinizin, cep telefonu numaranızın yer aldığına ve adres bilgilerinizi ekleyebiliyorsanız ekli olduğuna dikkat etmelisiniz.
  • Skype görüşmesini gerçekleştireceğiniz ortama yabancı olmamalısınız. Görüşmeyi yapacağınız mekan kontrolünüz altında olmalıdır. Bu nedenle mutlaka iyi bildiğiniz, gürültüden rahatsız olmayacağınız, karşı tarafı net bir şekilde duyabileceğiniz bir ortam olmasına dikkat edin. Varsa çalışma odanız bu konuda en iyi tercih olacaktır. Çalışma odanızda gerçekleştireceğiniz iş görüşmesi karşı tarafa da iyi bir izlenim verecektir. Ortamda gürültü yapacak tüm eşyaları kaldırmalı, pencerelerinizi kapalı tutmalı, evcil hayvanınız varsa odaya girmesini önlemeli ve birlikte yaşadığınız bir birey varsa sessiz olmasını rica etmelisiniz. Bu sayede dikkatiniz yalnızca mülakatta olacaktır.
  • Görüşme başlamadan önce CV ve CV ön yazısı gibi belgeleri yazılı olarak ve elektronik ortamda hazır edilmelidir. İK yetkilisi CV ve diğer gerekli belgeleri talep ettiğinde kısa bir sürede karşı tarafa dosyalar aktarılabilmelidir.
  • Konuşma sırasında diksiyonunuza dikkat etmelisiniz. Nasıl olsa yüz yüze görüşme yapmıyoruz şeklinde düşünmemeli, giyiminize ve bakımınıza özen göstermelisiniz. Tıpkı bir iş görüşmesine gider gibi hazırlanmalısınız. Görüşme sırasında ayağa kalkmanız gerekebilir bu nedenle mülakat için en doğru giyimi tercih etmelisiniz. Masanızda bir bardak suyu, bir adet not defteri ve kalemi eksik etmemelisiniz. Göz kontağı kurmalı, iş görüşmesi başlamadan 10 dakika önce bilgisayar başına oturmalısınız.
  • Yüz yüze yapılan görüşmelerde olduğu gibi Skype ile iş görüşmesi yaparken de göz teması önemlidir. Bu yüzden konuşurken aday mutlaka kameraya bakmalıdır. Gereksiz mimikler ve jestler karşı tarafça hoş karşılanmayabilir.